Декор в бяло

700

Може би си задавате редица въпроси по отношение на белия цвят – какво е неговото място сред останалите цветове, какви предимства и недостатъци има интериорът в бяло и т.н. От гледна точка на физиката белият цвят избирателното поглъщане на радиацията и той представлява „всички цветове в един цвят“. Но когато става дума за белия цвят в интериора, бялото е много повече от липсата на цвят и тонус. Този цвят е олицетворение на светлината и значението му в различните култури не е едно и също. В много от източните култури бялото е цветът на траура, докато на Запад е символ на чистотата и непорочността.

Белият цвят е изключително богат, но неговите качества и възможности често се подценяват. Дълго време той е бил третиран като неутрален цвят. Мнозина дори и днес смятат, че стените, спалното бельо и приборите за хранене, задължително трябва да се бели. Но знаете ли какво може да направи белият цвят за вашия интериор?

Представете си една стая, на която цялостното оформление е в бяло. Вероятно ще ви се стори стерилна болнична стая. Но знаете ли какво може да стане, ако си поиграете с цветовете – с букет слънчогледи във вазата на нощното шкафче, няколко оранжеви възглавници на дивана и един син будилник или стенен часовник… Всеки цветен елемент в бялата стая не е банално ярко петно, а ще промени атмосферата на цялата стая.

Стаята в бяло предоставя възможности за безкрайна игра с цветовете. Днес можете да използвате аксесоари например в червено, а утре – в синьо. Какво ще кажете за един аквариум със сиво зелени камъчета на дъното, в който плават няколко златни рибки? Или за няколко многоцветни възглавници върху белия ви диван?

На бял фон ярките аксесоари стават все по-ярки, докато в цветна среда се изгубват. Не се страхувайте от белия цвят във вашия интериор. Бялото винаги е подходящо – и във фоайето, и в кухнята. Дори ястието, поднесено в бели чинии е по-апетитно, както и кафето в бяла чашка е много по-ароматно. Опитайте сами да експериментирате с белия цвят. Помнете основното: белият цвят не е липса на цвят, а представлява безкрайно пространство за творчески търсения.