4 вида дюбели подходящи при монтаж на картина

2593

Един винт никога не е достатъчен, ако не разполагате и с дюбели, особено ако планирате да поставите нова картина на гипсова стена.

Какво знаете за пластмасовите дюбели?

Без значение дали планирате да окачите нова картина, огледало, рафт или корниз към стената, то винаги е най-добре те да бъдат монтирани директно и здраво за стената. В този случай ви ще имате нужда от качествени дюбели, които предварително да поставите в стената и едва след това да навиете в тях винтовете. Само по този начин можете да си гарантирате, че поставения обект ще бъде здраво закрепен.

Пластмасовите дюбели се предлагат в голямо разнообразие от видове и размери, които се използват при монтаж в различни видове стени, включително в бетонни, от гипсокартон, панел и други.

В този материал ще ви запознаем с няколко вида дюбели, които определено ще ви свършат работа.

Метални разгъващи дюбели

Метални разгъващи дюбели

По-известни са като моли болтове, като различното при тях е, че след като се монтират в стената и започне да се навива винта в тях, този вид дюбели започва да се разширява навън и скрепва здраво към стената поставения обект. Има възможност за монтиране и демонтиране на винта многократно.

Този вид дюбели се предлагат в две основни разновидности – със заострени или плоски дъна. Както сами се досещате заострените могат да се монтират директно в стената, докато при плоските първо ще трябва да се направи дупка.

Метален дюбел за окачен таван

Метален дюбел за окачен таванСпецифичното при този вид дюбели е това, че се състоят от един дълъг винт в края, на който има двойка пружинни метални крила. За да инсталирате този крепежен елемент първо трябва да се пробие дупка в стената достатъчно голяма, за да мине през нея този дюбел, когато е с прибрани крила. Веднъж като прекарате дюбела през стената пружинните крила ще се отворят и ще се активира задържащия механизъм. Можете да започнете да затягате винта, докато елемента не бъде захванат здраво за стената и крилата не са стабилно стегнати в задната част на стената.

Единственият минус тук е, че не трябва да премахвате винта, защото именно той прави скрепването здраво и ако го няма крилата от другата страна ще паднат, заедно с обекта, който искате да поставите на стената.

Самопробивни дюбели

самопробивни дюбелиТе се монтират изключително бързо и лесно и са идеални за окачване на леки до средно тежки предмети. Има голямо разнообразие от самопробивни дюбели като най-разпространени са пластмасовите и метални. Различното при тях е, че не се налага да се пробива предварително дупка в гипсокартонена стена. Обикновено се използват в комбинация със самопробивни винтове с плоска звездовидна глава.

Всеки добър майстор е желателно да има различни видове скрепващи елементи включително и дюбели. Ако и вие имате нужда от наистина качествени и здрави дюбели, разгледайте каталога на ИТТ България ЕООД на http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/дюбели, където ще откриете не само тези 3 вида, но и много други с гарантирано качество и на отлични цени.