Дизайнерски килими променят визията

1757

Съвременните интериорни дизайнери търсят непрекъснато нови изразни средства, чрез които да реализират идеите си. Едно такова средство са дизайнерските килими, които превръщат пода в отправна точка за дизайна на помещението. В последно време жилищата са по-модернистични, с по-изчистени детайли и килими с традиционни шарки не са подходящи.

Много дизайнери създават килими с впечатляващ рисунък, който е истинско произведение на изкуството. Такъв килим е акцент в помещението, а останалото обзавеждане е аранжирано така, че да подчертае ефекта му.  В случай, че човек иска да застели жилището си с подобни килими, трябва да притежава много добър усет за обзавеждане, за да съчетае мебелировката с тях, без да прекрачи границата на добрия вкус.

Най-лесният начин човек да се сдобие с хубави килими е да разгледа каталози. Ако вече има идея за визията на дома си, може да търси конкретни цветове и модели. Ако ли не е наясно какви килими да купи, каталозите ще му дадат насоки не само за покупката на килими, но и за общото обзавеждане на жилището. Снимките в каталозите са добър ориентир, но все пак, най-добре е човек да отиде в магазина и да види на място как изглеждат избраните от каталога килими.

Да се харесат моделите не е достатъчно. Трябва да се разгледа изработката, как изглежда килима от опаковата страна и по краищата. Вярно е, че повечето хора не разбират от изработка на килими и тънките детайли ще им убегнат. Все пак, като погладят повърхността му, ще усетят дали нишките са втъкани равномерно, ако има ресни, ще преценят дали са с еднаква дължина, а и евентуално дали килимът не е повреден от вредители.  Никой не желае новите му килими да се разпаднат при почистването или да се скъсат, заради лошо поръбване.

Дизайнерските килими по начало са по-скъпи, заради авторския рисунък и ограничения брой, в който се изработват. Някои модели се правят само еднократно, за определен клиент. Разбира се, този клиент вероятно ще е шейхът на Дубай или друг клиент с подобен финансов статус. За останалите простосмъртни има много други решения, които са достъпни за бюджета, който са определили за покупка на килими.

Хубавото на дизайнерските килими е че успяват да придадат уникалност на интериора, отличаващ се много от жилищата на другите. За хора които създават собствено гнездо, в което да градят нов живот и семейство това е много важно.  Започвайки с оригинални килими на пода, те поставят основата на едно нестандартно обзавеждане, което ще ги кара да се чувстват у дома си.

Друг бонус е, че вероятно идеите им за обзавеждане ще скандализират родителите им и ще впечатлят хората от приятелския им кръг. Чак е невероятно, че тривиалната покупка на килими може да донесе толкова много емоции  за хората, които търсят промяна и себеизява.