Килими с абстрактни шарки за необикновен интериор

1901

Стандартното обзавеждане на старите жилища е до болка омръзнало на младите хора, които тепърва изграждат свой дом. Те искат нещо ново, различно и необичайно и това не е каприз, а първата крачка към самостоятелен живот. Когато една тийнейджърка боядиса стените на стаята си в ярко розово, то това не е за да шокира родителите си, а за да покаже, че е различна и иска да наложи собственото си мнение. Затова не е странно, нито необичайно ако някой млад човек обзаведе жилището си в коренно различен стил от всичко, което сме виждали. Всичко може да започне с избора на нестандартни килими. Съвременното машинно производство позволява втъкаване на всевъзможни шарки, мотиви и елементи, без никакви ограничения за форма, цвят и големина.

Килими с оригинални шарки могат да поставят основния акцент на едно нестандартно обзавеждане. Визията на жилището може да бъде много стилна, с подчертано арт излъчване. Такива жилища обитават хора с изтънчен вкус, които внасят артистичните акценти с мярка. За някои силно емоционални личности стилът, мярката и дозирането на елементи в обзавеждането са досадни ограничения. Точно това са хората, които купуват или чисто черни килими, с цел да шокират гостите си, или многоцветни, с изрисувани странни фигури. В такова жилище рядко цари ред, а артистичният безпорядък е подсилен от скандализиращи произведения на изкуството, поставени навсякъде, където има място. Именно в такива жилища младите хора прекарват най-щастливите си години, свободни от задръжки и ограничения.

Голяма част от жилищата с необикновен интериор се намират в някоя мансарда, приземни стаи или пристройки. Обичайно е, тези помещения да са със скосени тавани и нестандартни чупки по стените, което налага поставяне на интериорни врати по поръчка. Всъщност, именно в това се крие очарованието на тези жилища. Скосените тавани смаляват пространството и създават усещане за уют. Някое кътче може да се отдели с плъзгащи интериорни врати, които да играят ролята на параван – обикновено там, където е мястото на спалнята. Разпределението на пространството на малкото жилище трябва да е много рационално, за да се използва всеки сантиментър, без да се внушава усещане за претрупаност. Кътовете се определят от малки килими, а мебелите често са по поръчка.

Ако някой реши да обособи помещение, в което да развива своето хоби или просто да се усамотява за почивка, то обзавеждането му ще е подчинено единствено на собствения му вкус, без да се съобразява с мнението на околните. Той може да сложи на пода килими, приличащи на картина от Пикасо, а по стените да накачи снимки на любимия си отбор. Факта, че едното с другото не си подхожда, едва ли е от значение, щом човекът се чувства добре в личното си пространство. Може в къщата всички интериорни врати да са еднакви отвън и нищо да не подсказва, че зад една от тях се крие необикновена стая, в която нищо не е обичайно