Килимите са обратно в светлината на прожекторите

2403

Уют и мекота под краката − постланите килими са чудесен начин да запазите топлината у дома, когато зимата дойде.

Килими от вълна или синтетични?

Килимите могат да бъдат направени от вълна или синтетични влакна (найлон/полиестер) или комбинация от двете. Всеки от тях има своите предимства − докато вълната е мека и запазва добре мекотата на власинките, синтетиката може да бъде устойчива на петна. Въпреки че са най-скъпият вид килими от Slavovtextil-bg.com, тези от вълна се считат за най-добри, създават несравнимо усещане при допир и са сравнително лесни за почистване. Високото съдържание на вълна е показател за добро качество и гаранция за дълготрайност.

Помислете за преминаването през помещенията.

Ще имате нужда от по-плътни и трайни килими за стаи, в които има голямо движение. Килим с 80% вълна в състава ще бъде практичен и интелигентен избор за хола или коридора.

По-достъпни от вълнените са килимите от синтетични или изкуствени влакна. Полиестер, акрил и полипропилен са трайни материали, устойчиви на петна − един добър избор за спални и детски стаи. Много съвременни килими от синтетични материали може дори да се почистват с белина.

Каква да е нишката?

Самият вид на нишката на килима описва стила му. Най-луксозните килими обикновено са с нишка тип кадифе. Те създават чудесно усещане за мекота и лукс под краката. Килимите с по-къси нишки, като рязана и пресуквана, са по-лесни за поддържане и изискват по-малко грижи и са подходящи за всякакви помещения в дома. Ако изберем килими с пухкава нишка, пак се спираме на изключителен лукс − те са направени по почти същата технология, като рязаната нишка. Пухкавостта се постига с доста по-голяма височината на туфите.

Въпреки това, собствениците на домашни любимци трябва да внимават когато подбират стила на килима − дългите нокти могат да разкъсат някоя нишка и той ще се съсипе по-бързо.

Екологични възможности при избор на килими.

За екологично съобразен вариант, помислете за юта, кокосови влакна, сезал или килим от морска трева. От всички тези плътни естествени материали, сезалът е най-труден за обработка (тъкане), но продължителността на живота на един такъв килим около 30 години. Те, също така, са и по-скъпи − все пак материалът е естествен. Понякога се съчетава при тъкане с вълна, ако се търси повече мекота. Като цяло структурата на тези килими е доста груба, те могат да бъдат неприятни, ако искаме да седнем върху тях, но са добри за зали, стълби или офис у дома.

Подложка за килими.

Новият килим е голяма покупка, но не забравяйте да предвидите в бюджета средства и за подложка. Това допълнително ниво на защита на вашите килими от Slavovtextil-bg.com ще увеличи звуко- и топлоизолацията и ще помогне да се намалят разходите за енергия. Най-важното е, че ще удължи живота на вашия килим.

Няколко съвета:

  • Ако в някое помещение сте решили да поставите текстилна подова настилка мокет, използвайте изрезките, останали от вашия нов „килим”, за изтривалки пред вратата и в коридора за хората, които влизат в дома ви − нека да избършат краката си, преди да влязат в него.
  • Никога не икономисвайте от подложка − качествената подложка ще направи вашите килими да изглеждат по-добре и ще удължи живота им.
  • Отделете по-голяма сума от бюджета си за закупуване на по-качествен килим за стаи, в които има по-голямо движение, като например коридора, стълби и хола.