Спалното бельо и сезоните

1775

спално бельоКакто при всяка стока, която се предлага на пазара, така и спалното бельо си има своите модерни тенденции и стилове. Ако се замислим, години назад, когато на него се е гледало като на „зестрата“ от жената, то днес нещата не стоят точно така. Не само защото се въведе масовото производство и са малко единични бройките, изработени на ръка. Дизайнерски спални комплекти, 3 D чаршафи и калъфи, разнообразни шарки и десени – това са една част от изобретенията на нашето време. Какво ли още ни чака за в бъдеще може само да гадаем.

Какво е добре да имаме и какво не в спалнята си спрямо последния писък на модата? Дори и да не сте чак толкова последователи и страстни любители на иновациите, не може да се подмине безпристрастно тенселът. Това е името на наскоро изобретена тъкан изцяло от естествени материали. Контролирани ферми за дърва произвеждат целулоза, която е в основата на екологично чистия тенсел. Всъщност го наричат още лиосел. Нишките на тъканта са биоразградими, понякога се комбинират с други естествени материали, в зависимост от желаната текстура. Наподобява доста памука, но има предимството да не се мачка и да не се степва. Тенселът е мек като коприната, ето защо дизайнерите го препоръчват като луксозен завършек във всяка една спалня.

Друг моден съвет е закупуването на различни спални комплекти според сезона. Кои материи са подходящи за по-топлите месеци? Махнете тежките покривки и шалтета от спалнята, купете кувертюра в светъл цвят – прасковено, ментово зелено, морско синьо. Малки декоративни възглавници ще бъдат нежен акцент към основния тон. На пазара освен 3 D вече има 5D чаршафи – свежи принтове и колоритни цветове. Може да откриете различни пейзажи – морски, горски, градски, цъфнали дръвчета, цветя и т.н. За пролетта и лятото избирайте тъкани като сатена, бамбука и тенселът – едни от най-подходящите за тези сезони, защото са качествени, не задържат влага от изпотяването, носят прохлада и мекота.