Дизайн на интериора за деца

581

Ако имате деца и ви предстои обзавеждането на тяхната стая, при създаването на интериора трябва да отчетете редица фактори, за да им осигурите безопасност, но и за да запазите мебелите си от надрасквания и повреждане. В този случай е важно интериорът да е максимално опростен, така че да осигурява сигурност за децата, но в същото време помещението да е лесно за почистване и за поддържане. Останалото е въпрос на личен вкус и креативност.

Желателно е да поставите маси и столове, които не застрашават децата ви от подхлъзвания и падания. Изберете столове, които са достатъчно стабилни и дават максимална сигурност. В случай, че разполагате с просторна кухня, помислете за създаването на детски кът, където вашето дете може да се храни и да се забавлява, докато вие готвите например.

В банята непременно трябва да поставите нехлъзгащи се изтривалки. Помислете да осигурите ниско столче, което детето може да използва, за да достигне четката си зъби например. Снабдете се с домашна аптечка. Ако имате много малки деца, задължително е да имате специална тоалетна чиния, предназначена за тях.

В детската стая детето трябва да се чувства удобно и свободно да си създаде свой свят за игра. Не се опитвайте да бъдете прекалено строги и налагате твърде много забрани, когато става въпрос за неговото лично пространство. В тази стая е добре да има подходящи рафтове за играчки и книги, както и много шкафчета и чекмеджета. Столът и масата (или бюрото) е желателно да са подходящи и да са удобни за рисуване, писане, редене на пъзел и т.н.

Оформете детската стая според нуждите на детето. В нея трябва да има достатъчно място за цялото негово „лично имущество“, но и достатъчно свободно пространство. Обърнете внимание на подовите настилки, които не трябва да са хлъзгави, но в същото време трябва да се почистват лесно. Предварително се подгответе за това, че мебелите и стените ви често ще бъдат надрасквани. Добре би било да помислите предварително за вариант, при който те ще могат да се мият, поне докато детето ви навърши възрастта, на която ще започне да разбира и да пази.