Биометрични системи за контрол на достъп – сигурност от най-висок клас

1051

системи за контрол на достъпРазглеждайки съвременните системи за контрол на достъп, обикновено приемаме, че обсъждаме всички техни аспекти, включително идентификация, удостоверяване и оторизация. Най-интересни, като че ли са системите, използващи биометрични данни, като средство за оторизиран достъп, които обикновено се смятат за скъпи и вероятно прекалено изтънчени за широка употреба, но въпреки това навлизат все по-осезаемо в нашия живот.

За съжаление, в днешния параноичен, съобразен със законите свят, почти всеки аспект от живота е свързан с висока степен на сигурност, така че биометричните данни започват да изглеждат като доста атрактивна опция за удостоверяване. Въпреки това, те си остават малко скъпо решение за масовия ползвател, но все пак и средство за охрана от най-висок клас.

Нека разгледаме най-впечатляващите решения, използващи биометриката, като средство за идентификация:

Ирисово разпознаване

Представете си, че при поредния международен полет, вместо безкрайните рутинни проверки, просто преминете през биометричен терминал, в който са запаметени биологичните ви данни – в случая параметрите на ириса. Така, вместо да се редите на опашки и да чакате за идентификационен контрол, вие ще имате свободен достъп до желания терминал, където просто ще предоставите своя билет.

Ако този вариант ви се струва невероятен, бързаме да ви информираме, че американската компания EyeLock е разработила серия от ирисови скенери, които могат да разчетат данните на окото ви от разстояние. Този вид биометрични системи за контрол на достъп не заместват сканиращите устройства за пътниците и техния багаж, но при някои вътрешни полети могат да влязат в употреба. Биометричните ирисови скенери отдавна се използват в обекти с голямо значение за националната сигурност.

Отчитане на поведенческия модел

Ако сканиращите устройства за пръстови отпечатъци и ирисово разпознаване са системи за контрол на достъп от най-висок клас, то приложенията, използващи поведенческия модел, като метод на идентификация могат да ги сложат в малкия си джоб. Биометричните данни, базирани на поведението са вече факт и се прилагат в обекти с най-високо ниво на сигурност – правителствени организации, военни бази, секретни лаборатории и т.н.

Системите от този тип са базирани на начина, по който всеки индивид натиска клавишите при въвеждане на код или парола. Това е апликация, състояща се от динамиката на клавишните комбинации, обединена с концепция, която компанията производител нарича „непрекъснато удостоверяване“.

Първо, алгоритмите, използвани от този иноватор, предприемат мониторинг на натиска на клавиш на ново ниво, към който се прилага схема за непрекъснато наблюдение, използвайки невронни мрежи, за да приспособи малките несъответствия и да подобри потребителския профил. С течение на времето, се оказва, че потребителският профил е доста солиден и потребителят може да бъде удостоверен още по време на сесията.

Биометричните системи за контрол на достъп залагат на различни индивидуални биологични белези, като средство за идентификация на лица с оторизиран достъп до особено сериозно охранявани зони. При някои от тях се залага на гласово разпознаване, при други се сканира контура на лицето, а при трети се залага на комбинация от няколко вида отчитания, с цел елиминиране на манипулациите.

Този вид системи за сигурност са бъдещето на охранителната индустрия. Те не само свеждат до минимум вероятността за фалшификация на данни, но и създават огромно удобство на самите ползватели. Представете си свят, в който не е нужно да носите ключове, карти, чипове и да помните пароли. Освен това, отпада вероятността някой да открадне и злоупотреби с вашия идентификационен ключ, както и рискът да го забравите в бързината.