Течни торове – цени и широко приложение

1388

Растителните видове по цял свят се нуждаят от комплексна грижа за своето правилно съществуване и функциониране. Градинарите са хората, които набавят всички необходими за тях съставки. Почвата, освен натуралните храни, които съдържа, тя притежава абсолютен недостиг и на други полезни за растенията, вещества. Това са така наречените течни торове. Цените им са напълно достъпни за потребителя.

Течни торове – цени и многообразие на продуктите

Професионалната грижа за нашите цветя, зеленчуци, плодове и друг вид растителни видове, е строго специфична. Цената, която плащат производителите е огледало на продукта, който следва да получат. Доволния градинар е онзи, чиято градина го е дарила с множество плод и зеленчук, в следствие от безкомпромисните грижи. Торовете, на свой ред, биват разделени на два основни вида – органични и химични.

Органични са онези, чиито произход е свързан с натуралния им състав. Те биват набавени от изпражненията на животни, птици, както и от разлагането на растения и много други. Химични са онези, които биват синтетично създадени. Те безспорно укрепват растителните видове, като ги даряват с всички необходими вещества, минерали, ензими и соли, под формата на йони. При тях съществува една тънка, едва забележима нишка, полезни за любимците ни, но вредни за нас и нашите животни.

Освен това стимулантите се делят на още две групи – течни торове, чиито цени варират и са твърде разнообразни на специализирания пазар, и гранулирани. Като течния вид най-често се прилага чрез напояване, тъй като по този начин действието му е ускорено. Подпомага за укрепване корените, стеблата и листата на разновидностите култури.

На особено голямо внимание се радват био торовете в течна форма. Усвояват се много по-бързо от почвата, което означава, че растенията успяват да приемат, на свой ред, всички необходими съставки на сто процента. Те са и много по-безопасни, спрямо гранулираните укрепители. Няма риск от засягане на непредвиден участък, предлагат се под формата на разтвори, които биват прецизно дозирани.

За какво служат торовете?

Както вече споменахме, това е една строго препоръчителна и допълнителна добавка при отглеждането на всички видове растителни видове. Те допринасят за по-бързото им развитие и стабилизират отделните им части. Намесата им не оказва неблагоприятното си влияние върху тях. За това и употребата им е изискваща. Почвата е богата на натурални хранителни вещества, но те не са достатъчни за живота на растенията.

Едни от най-важните им и ценни действия са следните. На първо място стимулират растежа. Изключително съществено при израстването на видовете култури. Градинарите използват течни торове, разредени с вода, в строго обособени съотношения. Стимулирането на растежа е предпоставка за добра реколта, на каквато всеки един стопанин е в очакване.

Не по-малко значимо е и подобряването вкусовите качества на растенията. Тези течни торове са разработени на базата на изцяло натурални въглехидрати. Земеделските производители са наясно, че не винаги хибридно отглежданите култури притежават същите по вид качества като диворастящите. За да подобрят стойността им, те прибягват към употребата на течни стимуланти. Освен добра реколта, важно правило е и високото качество.

Течните подобрители умеят да регулират нивата на киселинност и електропроводимост в почвата. Те биват различни в определени области. В случаите, когато нивата са прекалено високи или прекалено ниски, то тогава растителните видове не биха могли да се снабдяват пълноценно с необходимите за тях вещества, което от своя страна води до спиране на правилното им функциониране.

Този вид грижа за всички култури, подобрява и техния цъфтеж. Наред с развитието, киселинността и вкусовите качества, това е крайно необходимо за един взискателен градинар или земеделски производител. Обилния цъфтеж е предпоставка за много плод, който на свой ред е печалба за стопанина. За да бъдат стриктно изпълнявани всички тези етапи, то се изисква използването на течни торове. Цените са достъпни и разнообразни.