Важни стъпки при боядисване у дома

1049

боядисване у домаБоядисването изисква подготовка, както всеки друг ремонт у дома

Ако отдавна сте приключили с ремонтите и дори не Ви се чува за тях, трябва да знаете все пак, че боядисването се налага да се върши на всеки 2-3 години. То има не само естетически ефект, но и освежава жилището Ви, предотвратява различни неприятни процеси. Най-удачният сезон за смяна на боята е лятото, защото силната миризма трудно се понася през останалите месеци.

Избор на цветове

От Вас зависи как ще подходите тук. Дали ще търсите експертни насоки на фън шуй гуру, който да Ви даде идея за цветовете, или сами ще се водите по усета си – това е само Ваше решение. Модата диктува една тенденция, а вкусът Ви може да копнее за друга, така че се вслушвайте само в собствения си глас. Ако Ви е комфортно да обитавате стаи с нежни и пастелни тонове, спрете се на тях, а ако държите на ярки и наситени цветове, също не би било грешка.

Но преди всичко имайте предвид, че стените изискват да са гладки преди боядисването, затова сега е моментът да си харесвате цветове и междувременно да извикате майстори, които да оправят неравностите, да отстранят остарели конструкции, корнизи и картини. След това е изключително важно да се доверите на фирма за извозване на строителните отпадъци, за да не се стига до нерегламентирано изхвърляне и рискове от санкции.

Подходящи материали

Във всеки магазин за строителни материали ще Ви консултират какъв вид боя да си закупите. Латексът е особено предпочитан, защото се чисти лесно, само с вода, а и има многообразие от гами, благодарение на оцветителите, които се добавят към бялата основа. В помещения като банята и кухнята е по-добре да поставите дишащ латекс.

Подготовка и организация

Споменахме, че тя изисква самите стени да са в готовност за боята. Освен това трябва да разчистите площта, да облепите със залепваща лента местата, които не искате да се изцапат от боята, да с свалят контактите, осветителните тела. Нужно е подът да се покрие с найлон или вестници, за да се запази настилката му.