Гръцкият стил в интериора

696

Древният гръцки стил в интериора води началото си от архитектурата на древна Гърция и Рим. Гръцкият стил се ражда в земите на Егейско море о той е считан за стандарт и дори един вид за предшественик на такива направления като Ренесанса, класицизма и неокласицизма.

Но тъй като римляните винаги са били считани за ученици на гърците, те са пренесли гръцките традиции и особеностите на гръцката архитектура, добавяйки към тях свои елементи, като арки, куполи и други. Но не трябва да се забравя, че гръцкият стил в интериора се характеризира със своята простота, естетика и хармония. Ако сте решили да го използвате, трябва да сте наясно, че в резултат няма да получите лукс, но хармонично съчетани елементи на дизайна и простота на линиите. Това решение съответства на формата на мебелите, които са особено опростени.

Разбира се, гръцкият стил трудно ще се впише в модерен апартамент, но за опитните професионалисти няма нищо невъзможно. На първо място е необходима една доста голяма правоъгълна зала, по периметъра на която ще се намират вратите на другите стаи. Рто защо, ако смятате да преустройвате апартамента си и да извършвате ремонт в него, трябва да се съобразите с този факт, за да може напълно да отрази античния гръцки стил.

Като павило голяма част от съвременните апартаменти не разполагат с голяма площ, така че ако искате, можете да направите една малка стая в античен гръцки стил, а след това да закупите различни елементи от декора в тази насока. Имайте предвид, че в ъглите на голямата зала, трябва да са разположени архитектурни колони – това е идея на древните римляни. Колоните за този стил са гладки и като че ли поддържат гредите на тавана.

Цветовите схеми се характеризират с преобладаващи спокойни и нежни нюанси. Най-предпочитаните цветове са бялото, всички нюанси на синьото и лимонено жълтото, но е възможно използването на червени и жълти елементи. Препоръчва се таванът да е със същия цвят, както стените. Като довършителни материали се използват керамика, камък, гипс, бронз, злато, слонова кост, глина и най-скъпата висококачествена дървесина.

В центъра на тавана поставете масивен полилей, който е специално изработени от антични материали, например той може да имитира бронз. Не избирайте лампи и свещници в гръцки стил, защото с блясъка си те ще ви напомнят за светлината на свещи и факли.

Подът предполага използването на мозайка, камъчета или малки керамични плочки, често се използва гранитогрес, който може да наподобява древна мозайка, характерна за античния гръцки стил. Допуска се използването на килим, който обаче винаги трябва да е ръчна изработка.

Изключително ефектна е една истинска камина в старинен стил, декорирана с декоративен камък, но ако не можете да си я осигурите, ефектна би била и една модерна електрическа камина. Пълно съвършенство и хармония ще създадат мебелите в различните нюанси на бежовото или теракота. Те могат да са лакирани, да са с дърворезба, но в никакъв случай не използвайте мека мебел. Изберете столове с опростена форма и при възможност – дървени.

Обърнете особено внимани при избора на декорацията. Ттрадиционните аксесоари и компоненти включват големи и малки декоративни вази, украсена с геометрични мотиви, но не забравяйте и за гръцките скулптури и малките фигурки!
Снимка: vseoremonte.com