Апартамент-приказка от студио Interior Design TXT

1240

suzanaАпартаментът е разположен в София на площ от 330 кв.м., като реално са обединени три апартамента в един. Интериорният проект е дело на дизайнерите Антония Александрова и Людмил Александров от студио Interior Design TXT и носи поетичното име “Сузана”.

помещения и материали
Подът в целия апартамент е от мрамор. Има и две мраморни пана на пода в коридора. Водната колона е облицована със стъклена мозайка внесена от Италия. Самата система (колектори, помпи, монтаж) е изпълнена от фирма SPSwatergroup, по чертеж на дизайнерите. Таванът е опънат таван от фирма Decomat. Орнаментите по стените са направени с водно изрязване на водоустоичив материал (стъкломагнезит) като от едната страна на коридора е самия орнамент, а от другата – неговата „изрезка“. Тук таванът отново е опънат таван от същата фирма. Орнаментът е водно изрязан от водоустойчив материал, боядисан и закачен след опъването на тавана. В трапезарната част има керамично пано, също внесено от чужбина. Холът е отделен от коридора със стъклен портал с две плъзгащи врати. Декорацията на стъклото е песакоструйка изработена по индивидуалин проект, съобразен с конкретния интериор. Стените в коридора, хола и спалнята са изпълнени с мазилка със сатенен ефект с декоративните бои на фирма Valpaint. Изпълнена е от същата фирма. В тапезарията има стена, изработена от лазерно изрязани иноксови панели и цветно боядисани фуги между тях. Колоната в коридора е облицована в стъклена мозайка от малки, различни по големина парченца. Вода се стича от всичките страни на колоната. Като обединител на различните стилове на помещенията в целия интериор е коридорът. Това е първото нещо, което вижда всеки един посетител и желание на дизайнерите е било той да впечатлява.

мебелите
В хола меката мебел трапезарията и полюлеите са внесени директно от чужбина. Мебелите и керамичното пано в спалнята също са внесени от чужбина. Кухнята е изработена по проект и чертеж на дизайнерите в чужбина и впосредствие, монтирана в България. Вратичките на кухненската мебел са изработени по технологията на вакумфолио върху МДФ. Гърбът на кухнята – черното стъкло е лакобел от фирма „Кристиан Нейко“. Всички вградени мебели в апартамента са правени от български производител. Мебелите в детските стаи също са внесени от чужбина. В „розовата“ стая на две от стените са нарисувани цветя като тези на завесата. Аксесоарите са от Genesis, Verrsus, Home studio. Саксията с бонзая е на Lechuza от фирма Plant design, а самия бонзай е на фирма “Тилия”.

трудностите
“Най-големите трудности при реализацията на проекта се получиха от факта, че бяхме абсолютни пионери в реализацията на две от предварителните интериорни решения. Това са: водната колона в коридора – заради специфичния дизайн и декорация и най-вече на декоративния окачен орнамент под опънатото платно на тавана в хола. Получи се различно, новаторско и надявам се и естетично. В реалност, поради огромния си размер, този орнамент действа впечатляващо”, предава вълнението си от успешния резултат Антония Аленсандрова от Interior Design TXT.

проект срещу действителност
Според дизайнерите няма съществена разлика между първоначалния проект и крайната реализация, основната идея е спазена. Допустимото разминаване се е получило при закупуването на част от мебелите. Тяхното лично мнение е, че 3D проектите не объркват клиентите, а напротив, тяхното наличие прави комуникацията между идеите на дизайнера и клиента по-лесна. Както и че колкото по-нестандартна е една идея, толкова по-нужно е 3D-то, за да бъде тя разбрана от клиента.