Апартаментът, който има всичко

1077

parisТеоритично, всички много се радваме на правото си на избор и на разнообразието от опции, което съществува в кажи-речи всеки аспект от съвременния лайфстайл. На практика обаче да можеш да избираш си е цяло проклятие, особено, когато искаш всичко. За щастие, ако се колебаете между необарок и модернизъм, поезия и дизайн, пищна Италия и изтънчена Франция, проектът за апартамент в Париж на B&B Italia предлага идеалното решение – всичко в едно!

хармония в царството на еклектиката
Тук пространството и времето претърпяват непрекъснати трансформации – визията е дефинирана едновременно от скулптурните орнаменти и семплите линии на модерните мебели, усещането – от носталгия по миналото и динамиката на съвременното. Срещата на различни стилове изглежда логична – обзавеждането не противоречи на решената в стил сецесион среда.

артистични отражения
Концепцията на собственика е да даде свобода на чистото изкуство, затова и високотехнологични придобивки не намират място в жилището. Затова пък интериорът е пропит с артистизъм, а огромните огледала над камините и върху таблите на вратите са призвани да отразяват не нарцистичната природа на човека, а постиженията на творческия гений.

дизайнерски решения
В обширната дневна е оформена зона за релакс, където централно място заемат диванът Arne и пуфът Harry Large на Антонио Читерио за B&B Italia, както и масичката Bishop на Индиа Махдави. Вместо централна холна маса са избрани няколко по-малки – моделите Pyllon и Simplice Collection. Трапезарията е отделена с портални врати. Там откриваме масата Lens и столовете Lazy ’05 на Патриция Уркиола за B&B Italia. Триизмерният ефект на стъкления плот е комбиниран успешно с полилея Cicatrices de luxe 3 на Филип Старк за Flos. Една от отличителните черти на апартамента са камините – общо 5, по една във всяка стая. Противно на традиционната асоциация, над тях няма да видите големи гоблени, семейни снимки и реликви или стенен часовник. Тук собственикът е поставил порцеланови фигурки дело на дизайнера Питър Стокманс (Pieter Stockmans).

паралелната реалност
Още едно артистично-старинно-модерно-възхитително помещение никога не е излишна. Освен шкафът от серията Pab ’05 във втората дневна е намерил място и лампионът Delta Floor на Жан-Мари Масо. Меката мебел Tufty Time е по дизайн на Патриция Уркиола. „Исках да репликирам типологията на капитонираните и Честърфийлд мебелите, като интепретирам стила на 60-те и 70-те години, който аз лично много харесвам“ – споделя тя. Tufty Time всъщност е система от модули с различна форма и цвят, което позволява комбинирането в множество варианти. Съчетана е с масичките Fat Fat, издържани в марокански стил. Прави впечатление и килимът на Rucksthul във формата на квадрати съединени с ципове. Това позволява килимът да се конфигурира в съответствие с модулите на меката мебел.

и още…
Една от стаите е превърната в библиотека. Интериорът й е съвременна интерпретация на класическите библиотеки, които изцяло покриват стените, придружени от огромни кожени кресла. Тук масивните лавици са замени с ефирната конструкция на Shelf X, комбинирана с лежанката Landscape ’05 на Джефри Бърнет.

парижки нощи, италиански легла
Спалнята Marcel и помощната масичка Eileen са проектирани от Антонио Читерио Симпатични акценти са фотьойлът Mart на Читерио и лампионът Cubic 160 на Жан-Мари Масо. Хай-тек визията на нощното шкафче на пръв поглед не се вписва в цялостния облик на жилището. Стоманата обаче се съчетава добре с металната основа на спалнята и краката на масата и стола в стаята.