Български интериор в източен стил

1288

iztocehnИскате ли да видите една интересна концепция за интериор, напълно приложима в реалните български условия? Пример за това е този софийски апартамент по проект на арх. Милена Батова, вдъхновен от калиграфската техника на изписване на японските йероглифи. Разберете неговата история!

екстериорно
Арх. Батова се запознава със собственика на апартамента, когато строителите на кооперацията я наемат да проектира фасадата на сградата. Така екстериорът с правоъгълни метални платна, окачена фасада, прави обтекаеми линии и френски прозорци, поставени по вертикала вдъхновява и решенията за интериора в минималистичен стил. Разбира се, има и нещо повече към тази история.

йероглифи
“Винаги ми се е искало да се докосна до графиката на японския йероглиф и мисля, че в този интериор успях”, започна разказа си арх. Милена Батова. “За мен японския йероглиф обединява природното с човешкото”, допълва архитектът. Именно японският стил се оказва основата на концепцията на интериора.

обединено пространство
“Клиентът в този случай знаеше какво иска и имаше ясна визия за това как да изглежда дома му. В голяма степен моята работа тук се свеждаше до следното – да отида и видя дали това, което е намерил съвпада с концепцията”, разясни арх. Батова. Всъщност и в това жилище виждаме, че хол, малка трапезария, голяма трапезария и кухня са поместени в едно пространство. Вратата водеща към елипсовидното антре е прозрачна. Жилището разполага още с три спални и две бани.

мебели
Собственикът сам избира всички корпусни мебели да бъдат в цвят венге, меката мебел да е в бежовата гама с пръскана дамаска, а тапетите на късата стена в хола да са бамбукови. Единствените “цветни петна” са секцията и една от нишите в дъговидната стена, решени в червено. В центъра е класическата лежанка на Ле Корбюзие в черно, визуално комбинирана с камината, декорирана с черен гранит.

идейна линия
На пода в дневната има една линия с променяща се дебелина, която тръгва като спирала от пода в малката трапезария, завива към камината и се качва на стената. Там тя завършва със стилизирана спирала от гипсокартон. Дъговидната извивка на тази линия е постигната с по-тъмен цвят на паркета и кореспондира с извивката на стената. Тя пък е визуално свързана с външната елипса на антрето. Сегашната визия на помещенията се получава след обединяването на два съседни апартамента в един.