Даниел Либескинд и неговият вариант за сглобяема къща

1218

libeskindПреди 2 г. архитектурните среди посочиха Даниел Либескинд като поредния предател на “високите идеали”, защото е създал търговски център. Неговият отговор? “В архитектурата няма място за предразсъдъци”. Последният му проект за сглобяема къща със сигурност има потенциала да предизвика полемика. “Май всичко в моята кариера е на обратно!”, казва пред NY Times Либескинд. “Обикновено хората започват с малки проекти и преминават към музеи… аз започнах с музей. Все пак мисля, че жилищната архитектура е по-интересна. С Вилата се чувствам сякаш създавам изкуство. Това не е просто черупка или иконична форма, това е една истинска жизнена среда”.
Къщата е шокиращо асиметрична. Конструкцията й е вдъхновена от кристала, а цената й е около 2 215 400 евро – доста необичайно висока за сглобяем дом. Зад тази цена, разбира се, се крие супер еко концепция.
Вилата е на три нива, едното от които подземно. На най-долното се намират сауна, килер, перилно помещение и винарна. На второто ниво са разположени просторна дневна, стая за гости, фоайе и офис. На най-горния етаж са трите спални. Когато влезете, можете да си изберете да преминете към асиметричния кухненски остров или към дневната. В дневната ви очаква много естествена светлина и уникално вградено осветление, което пресъздава острите ъгли на архитектурата. На същото ниво се намира и кухнята. Там ще намерите специалния кухненски остров, дело на Либескинд. Изработен от камък или неръждаема стомана, той напомня макет на сграда, създадена от архитекта. Атрактивна стъклена стена отделя металното стълбище към второто ниво. Там е спалнята, която е пряко свързана с балкона и организирана на кътове. За идеалната атмосфера за сутрешно кафе допринасят модулните мебели Drift на Walter Knoll по дизайн на Eoos и масичката за кафе от черно закалено стъкло. За идеалния достъп на светлина се грижи вграденото в пода спот осветление.

Ето и техническите подробности зад еко концепцията:
– Външната облицовка на сградата е от цинк от германския производител Rheinzink. Има 2 цветови нюанса – синьо-сиво и графит. Стъклата са нискоемисийни, а рамката е от алуминий. Във фасадата е внедрена и соларна система, която осигурява голяма част от необходимата енергия за отопление и охлаждане на дома.
– Наред с интегрираната във фасадата соларна система, вилата разполага и с геотермална топлинна помпа. Обикновено така се набавя около 4 kW мощност за потребление, от които помпата употребява само 1 kW. Електричество в къщата се генерира и от фотоволтови панели. На покрива има система за събиране на дъждовна вода, която по-късно се използва за напоителните системи в градината.
– Въпреки, че на пръв поглед къщата е от метал, това е само покривен материал. По-голямата част от резиденцията е изградена от дърво, ценено заради силните си изолационни свойства и способността си да преработва въглероден диоксид. Изолацията на къщата се състои от 36-сантиметров пласт от рециклируеми дървени фибри. Навсякъде е вградено подово отопление, а вентилационната система се грижи въздухът да е чист, без полени и прах. Всички технологии в сградата се контролират от система за домашна автоматизация, захранвана от соларните панели.
– Villa Libeskind се предлага с два вида интериор. Casual Style се характеризира с подови настилки от дърво, стълбища от неръждаема стомана и каменни повърхности. Libeskind Style залага на изцяло бялото епоксидно подово покритие.