Декоративен минимализъм върху 706 кв.м. от арх. Иво Петров

894

archПроектът е дело на архитектурно бюро Иво Петров-дизайн. Те са търсели визията на нещата в посока минимализъм, но собственикът е въвел по-декоративни решения, така че крайният резултат се е получил „декоративен минимализъм”. Имотът се намира на ул. Тимок в Плевен. Разгъната застроена площ на къщата е с внушителните 706 кв.м, които включват – сутерен от 128 кв.м, партер от 272 кв.м, II етаж от 158 кв.м, тераса над дневна от 135 кв.м и тераса към спалня от 13 кв.м.

функционално решение
Жилищната сграда се ползва от четиричленно семейство. На първия етаж се разполага дневната зона еднопространствено (кухня – столова – дневна). Към антрето е изградена тоалетна с предверие, предназначение за съхранение на обувки. На втория етаж е нощната зона – родителска спалня с дрешник и самостоятелна баня, две детски стаи с гардеробни помещения и бани. Гаражите са разположени под спалните, с вход за автомобили от ул. Тимок и връзка със сградата през входното предверие. Към тях има и малък склад за съхранение на автопринадлежности и връзка през килера към кухнята. В сутерена има складови помещения и котелно. Връзката между първия и втория етажи е чрез зимна градина със стълба и покривно остъкляване.

строително изпълнение
Конструкцията на сградата е стоманобетонов скелет с неносещи стени. Покривът е разделен на две части, над двете спални на междинно ниво и над родителската спалня. Изпълнен е с хоризонтална таванска плоча и над нея дървена покривна конструкция с покритие ондулин. Сградата е с топлоизолация 5 см експандиран пенополистирол, измазан върху мрежа с полимерна мазилка. Същата изолация е и под еркерите. Хоризонталните покривни плочи са топлоизолирани с 15 см минерална вата. Над покривната конструкция е само хидроизолацията. От метални щанцовани плоскости с полимерно покритие. От поликарбонат върху лека метална конструкция е предвидено леко слънцезащитно устройство пред родителската спалня. Цокълът е врачански камък – тип Рустика.

разположение
Първо впечатление при влизане в дома прави камината, разположена до входа. От стълбите до нея пък се стига до второто ниво на къщата. Под стълбите е разположена зимната градина. Кухнята е обзаведена от Мартинели. От същата компания е и паното, разположено на стената в дневната. В голямата си част обзавеждането е от Мартинели и в избора му водещ е бил собственикът, консултирайки се с архитектите. Между кухнята и дневната не съществува преграда, а двете пространства са обособени в едно по-голямо общо помещение. Разположеният над кръглата маса в кухнята стъклен купол заема ролята на прозорец, защото стените на помещението са калкани към съседни постройки. Работният кабинет е с обзавеждане по проект на арх. Иво Петров. Спалнята за домакините и за гости е от Карло Даниели.

материалите
Като цяло интериорът на помещенията в къщата изобилства от стъкло, бял гранит, метал и дърво. Стените са гипсокартон с латекс, дограмата е тъмносив алуминий. Преобладава графичната гама – бяло, сиво, черно.

трудностите
Петното за строителство е било с форма, приличаща на триъгълник, в който две от стените са калканни (без отвори). Да се реши функцията при такава форма е изглеждало почти невъзможно според архитектите. “Никога не съм очаквал, че толкова добре ще постигнем функционални връзки без никакви компромиси”, не крие удовлетворението си от постигнатите решения в интериора арх. Иво Петров. Компромиси са правени само защото строителите са объркали геометрията и са се наложили корекции на място.

време за промени?
Разлика между началния проект и крайната реализация има, “но когато тя е съгласувана с автора, резултатите понякога са и по-добри”, споделят от студиото. Ако има нещо, което те биха променили, това са може би само детайли, които не са спазени в някакъв момент, но не и по концепцията на жилището. Специално в този обект 3D-визуализации архитектите са правили само на екстериора, но “той е имал собственик с много силен усет и въображение, което е рядкост”. А по принцип, смятам, че визуализациите пораждат у собственика апетит за нови и нови варианти. Ако няма доверие в проектанта, резултатът въпреки всичко не е успешен. Как може с една дума да се изрази впечатлението? – „Въздействащо!”, слага хепи-енд на историята арх. Иво Петров.