Ден и нощ в София

1472

rekonstrukciaАпартаментът се намира в стара кооперация, след пълна реконструкция в центъра на София. Накратко за реновацията, която дизайнерите са направили по архитектурата – единият етаж е изграден изцяло наново в съществуващото подпокривно пространство на старата сграда. Площта на първо ниво е 177 кв. м., а на второ –119 кв. м. A интериорният проект – на SET UP STUDIO.

идеята
Жилището, макар и празно, е имало аристократично излъчване със своите високи тавани и френски прозорци. Дизайнерите от SET UP STDUIO са решили да подчертаят тази аристократичност, използвайки модерни мебели, но със същото аристократично звучене. Заложили са на естествени материали, леки и ефирни композиции. Функционално са разделили пространството на зона „нощ“ и „ден“. В зоната „ден“, различните зони са подредени в една ос – кухня, трапезария, дневна и кабинет. Направили са съвсем леко функционално преустройство, затваряйки двата допълнителни входа към зоната ден от коридора, като по тази начин са осигурили достатъчно място за разполагане на библиотека в кабинета и на допълнителен шкаф в коридора.

мебелите
Дизайнерите са заложили на мебели от реномирани италиански производители. Диванът и библиотеката са от B&B Italia, трапезната маса е от Maxalto, столовете са също от B&B Italia.
Библиотеката и бюрото в кабинета са Molteni&C. Кухнята е модел KATA на Doimo Cucine.
Осветителните тела са на FLOS. Спалните пък FLOU.

материали
Основните материали, използвани в отделните помещения при реализацията на проекта са – за пода е заложено на паркет от ясен (търсен е най-светъл вариант за дървесината), а стените са боядисани с латекс в пастелен нюанс. Интересни са баните, където подът също е паркет и има дървена облицовка на стените.

добрите решения
Изброяваме. Решението на стълбата – нейното разположение и изработката от стъкло, така че да се впише най-леко в пространството. Освен това, разделянето на зоната за работа и трапезарията между две колони с изработената в бял гланц лак библиотека. Също така, проектът на кухнята и конкретно островът. Изборът на моделът мека мебел – състои се от отделни модули, така че е възможно да бъде разместван и да се правят различни композиции. За нас няма тайни – ние знаем, че в проектът е подреден по един начин, а на снимките по друг. Дизайнерите са се спрели на този вариант, тъй като клиентът е човек с много идеи и обича да променя нещата. А като говорим за промени, единственото нещо, което те биха променили в него, гледайки го завършен е, може би разположението на „луничките“ при колоните. Има резон.

но трудности също е имало...
И Виолета Тодорова от SET UP STUDIO не ги крие. Насеченото пространство от множество колони. Ниският таван, който е едва 2,35 м. Разполагането на стълбата към второто ниво.

формула едно
А кой е имал водещ тон при реализация на интериора, за да се стигне до такъв резултат? Дизайнерите или клентът? „С клиента работихме в абсолютен синхрон. Тои имаше много добри идеи, а също така се вслушваше в моите. Това е формулата за хубав интериор“, разкрива рецептата Виолета. Което в крайна сметка е довело до липса на съществена разлика между началния проект и крайната реализация. Освен фактът, че проектираните на второ ниво детски спални са били обзаведени в действителност като спалня за гости и кабинет, тъй като за момента не са били необходими като детски.

като на картинка
Често добрите интериорни дизайнери изказват скептицизъм по отношение на предварителните 3D проекти, с презумцията, че сRENOVAамо объркват клиента. Имали ли са такъв проект SET UP STUDIO в началото и какво е мнението им по въпроса? Оказа се, че Виолета е напълно съгласна: „Споделям това мнение. Клиентът харесва картината, която му представя 3D проектът, без да усети емоцията, която възниква при идейното решение на интериора, а тя е много важна. Аз не предлагам на клиентите си 3D визуализация, освен в случаите, когато изключително много настояват за това и смея да твърдя, че винаги се оказвам права – след като видят визуализацията, губят интереса си към проекта и обикновенно продължаваме по първоначалният план“.