Домът на модернизма

1091

modernismДа бъде първа е съдбата на тази къща в Тексас. Тя носи името на водещата част при военна тактическа формация (vanguard) и е първата завършена постройка в напълно нов квартал в Далас, посветен на Негово величество Модернизма. Клиентите на архитектурно студио Morrison Seifert Murphy са издател и фотограф. Те имат предимството първи да си изберат терен и се спират на такъв с неправилна форма, с гледка към парка и плавателния канал.

панорама
Къщата е със застроена площ от 251 кв.м, на две нива и има 11 стаи, сред които две спални, гостна, дневна, кухня, трапезария, кабинет и медийна зона. Гаражът, по желание на клиентите, служи и за фотографско студио. Влизайки, преминавате през закритата веранда. Попадате в дневната зона с внушителен таван с удвоена височина. Стените са от хоросан, подовете – от бетон, палитрата е бяла, акцентите – в черно и дърво, а камината е от вкаменен тексаски варовик.

симетрично
Кухнята, трапезарията и дневната образуват общо пространство. Те са организирани около стъклена стена, която гледа към градината и парка. А за да се почувстват гостите специални, архитектите от Morrison Seifert Murphy разполагат спалнята за госи високо на мецанина, над кухнята и трапезарията. Благодарение на стъклената стена, от едната й страна се разкрива панорамна гледка към дневната.

малко драма
Отделена с коридорче и разположена срещу стъклената стена, главната спалня е перфектното пространство за релакс. Към нея спада оградена тераса със СПА и камина. Когато се отворят стъклените панели, пространствата се сливат. Към спалнята има и елегантна баня с мраморни акценти.