Еко и йога в едно

1037

Yoga-StudioОколната среда се наложи като основно действащо лице във всяка сфера на обществения й личния ни живот през последните години. На пръв поглед изглежда, че между срещите на високо ниво и това всеки от нас да загася лампите, когато излиза няма много допирни точки. В този контекст архитектурата се явява своеобразен мост, който успява да пренесе глобалните усилия на локално ниво. Поне когато се старае. Такъв е случаят с архитектурното студио Carter + Burton, които не пропускат да представят нови варианти на бленуваната еко къща. Проектът им Yoga Studio в Кларк Каунти, Вирджиния е LEЕD сертифициран, разполага с дневна зона, спално помещение, баня, работен кът и складово пространство, което се намира на по-горно ниво. Собствениците Пол и Ани, последователи на будизма, се обръщат към Carter + Burton, защото вярват, че те ще им помогнат да акцентират върху единството с природата. Сградата от едва 56 кв. м играе роля едновременно на йога студио и къща за гости.

йога архитектура
Къщата е разположена на каменист планински склон. Основната концепция, заложена в сградата, е запазване на всички съществуващи дървета и пълен контрол над ерозията. С цел да се абсорбират теренните води са засадени нови дървета от типични за местността видове. По време на строителния процес собствениците присъстват на всички срещи с архитектите и активно участват в дискусиите относно проекта и прилежащите му системи.

еко механизми
Къщата е изцяло от сглобяеми SIP панели с високи изолационни свойства. Като алтернатива на гипсовите облицовки за стени и боята, семейството избира пчелна смола – материал, който е по-еко и с по-добри изолационни свойства. Бетонът за външния навес е TX Active от Italcementi. Той съдържа фотокатализатор и, с помощта на светлината, ускорява естественото оксидиране. Геотермалната помпа осигурява топла вода. За да се редуцира консумацията на енергия за отопление е използвана и пасивна слънчева енегия – чрез соларни панели.

все по-нагоре, все по-еко
За осветлениато е разработена интересна светлинна концепция. Тя предстaвлява изцяло LED инсталация, контролирана от компютърна система. Различното програмиране позволява излъчването на разноцветни струи светлина.

дневна ин и янг
Използваният дървен материал е препратка към типичните за околността горски местности. Диванът с табуретка Orgy Sofa and Ottoman на Карим Рашид разчупва изчистените пространства с модернистичната си флуидна форма. Там е и закачливота кресло Tongue на легендарния Пиер Полен.

спалня инкогнито
Ключовата характеристика на йога студиото се състои във факта, че то удвоява размерите си чрез „скриването“ на леглата в пода. Case Study леглата са с подвижни капаци, които ги прикриват през деня. Изградени са от стоманена рамка с изработени по поръчка пружини. Благодарение на тази функционална идея на архитектите при специални случаи в дома могат да пренощуват девет човека, а през деня помещението да се използва като допълнителна днавна или… йога студио.