Еко къща по бразилски

1316

saopaoloЕко вълната ни заля с оптимизъм, но заплашва да погълне голямо количество инвестиции. Цената на „зелените“ технологии е единственото, което пречи всички да го обърнем на екосъобразност и да приключим с глобалното затопляне. Въпреки, че дългосрочният й ефект ще спести ресурси на Земята, краткосрочното изпълнение ще изпразни джобовете ни, или поне това, което е останало в тях, след като кризата се развилня. Възможен компромис идва от Andrade Morettin Arquitetos и проектa им Casa PR в Сао Пауло. Основната концепция предвижда огромен “подслон”, подобен на черупка, която да предпазва от силното слънце и обилните валежи, без да създава бариера между интериорните пространства и заобикалящата среда.

еко панелка
Къщата е почти изцяло сглобяема, всичките й части, с изключение на основата от излети на място бетонни колони, са изработени предварително. Покривът представлява дървена структура с поцинковани стоманени свръзки, с изолация от eкспандиран полистирол и облечен със стомана. По протежение на двете широки страни на фасадата са инсталирани панели от фибростъкло с PVC покритие. Тази външна мембрана предпазва от комари, но пропуска свободно морския бриз. Чрез използването на готови части и монтирането им на място се намалява продължителността на процеса, правят се по-малко грешки и се намалява количеството отпадъци.

голата зелена истина
Архитектите вярват, че технологичните иновации с еко предназначение са по-малко ефективни от простия, пестелив дизайн. Изхождайки от тази презумция, те не използват скъпи зелени технологии, а “събличат” къщата от всичко излишно. Използвани са материали с малка маса, с което се избягва акумулирането на горещина през деня. Абсорбирането на соларна топлина е минимазирано и чрез употребата на гладки, отразителни повърхности.