Голямата малка мансарда

2641

mansardaМалките тавански помещения крият големи възможности, но за пригодяването им се изисква изобретателност и малко интериорна „магия“. Особено сложна става задачата, като прибавим и характерните старите квартали на Барселона тъмни помещения. Идеята на Елън Рапелиус и Хавиер Франкеса (studionex) е да превърнат този таван в Comte Borrell в светло и освободено жилищно пространство. Изпълнението й обаче изглежда невъзможно. Решението – архитектите елиминират всички вътрешни разделения, за да може светлината от терасата да достига всеки ъгъл.

разделяй и живей
Този подход отваря пространството и внася светлина, но как превръщането на тавана в едностайно помещение помага за създаването на интериорен шедьовър? Studionex разрешават поредния казус чрез интересен избор за демаркация на отделните зони – чрез вариации в нивото на пода. Трикът е доста подходящ, защото едновременно разделя и обединява пространството, а крайният резултат е обособяването на тераса, трапезария, дневна, спалня и кухня в една единствена стая. Самата тераса е разделена на две по същия начин и имитира ефекта на веранда.

още трикове
Цветът на пода е взаимстван от дървото на терасата, за да съществува ясна връзка между външните и вътрешните пространства. Архитектите избягват от прекалената изобретателност като все пак създават лична зона в спалнята чрез разделителна преграда от метални жалузи. През деня те са отворени или се прибират към стената. Кухнята е максимално компактна, с вградени мивка и печка. Мебелите също са семпли, за да не натоварват пространството, а в същото време артистичните акценти като принтът до трапезарията и паното-картина в дневната създават индивидуалност. Бялото с червени акценти е типичен избор за търсещите класа и изчистена визия интериори. Рядко бихме видели комбинацията у нас, което е жалко, защото тази динамика спасява малкото помещение от скучен дизайн и липса на живот.