Интериор на ОРТ с изобилие от Corian

1416

corianСтрашен виц. Когато преди години клиентът решава да си купи сглобяема къща от немската Huf House, кандидатства за кредит у нас. От банката му отказват с презумпцията, че може да я разглоби, изнесе и сглоби някъде другаде… все едно че е конструктор Lego. Това го принудило да потърси и да купи вече построена къща, но както се вижда от презентирания интериорен проект (който клиентът е успял да реализира сам), той нищо не е загубил. Стилът, с който бихме могли да го определим е тотален минимъл – максимум усещане, минимум елементи. Всичко това благодарение на един материал, преминаващ като лайтмотив през целия дом – Corian, легендарният акрилен камък на химическите титани от DuPont. „Всяка достатъчно развита технология е неразличима от магия“, казва Артър Кларк. Е, нега тогава поговорим малко за алхимиците и техния сай-фай камък.

нива на съществуване: първо
Във факти, къщата е около 310 кв.м. и е разгърната на три нива. През антрето, човек попада директно на първия етаж, заемащ около 100 кв.м., където в едно общо пространство са обединени кухня, трапезария и дневна част. От там има директна връзка към градината навън, както и с полуприземното ниво, където са гаражът, фитнес залата, сауната и сервизните помещения. Макар и да изглежда  изчистен като визия, първият етаж е поел много средства, за да се постигне именно това. Настилката в дневната е изпълнена с италианските керамични плочки на Cotto d’Este, които са с дебелина от цели 14 мм. и по-принцип – създадени за екстериорна употреба. Респективно, монтирането им създава никак не малко проблеми. Интересното решение тук обаче са малките фуги, оставени между тавана и стените по цялото му протежение. Вграденото осветление и висящите лампи са на Flos (от Senza), а за ценителите – истински шедьовър на стената заковава директно художникът Енчо Пиронков.

corian в кухнята

Трапезарната маса (със стилизираната бяла ваза от InCity) и столове от Poliform са разположени около френска газова камина, модел Dancing Flames. За да направи храненето максимално приятно, на стената е монтиран телевизор. Кухнята в съседство е на Varenna, а плотът е реализиран с Corian от ОРТ – само едно от многото неща, които мебелната компания е произвела тук. Интересна е и историята на вградените индукционни котлони на Kueppersbusch. Всъщност, само тази фирма предлага модел, който да се вгражда в Corian, без да се получава нежелано разстояние между него и котлоните. Това прави поддръжката и хигиената много по-лесна, елиминирайки възможността от задържане на мръсотия.

Като цяло, това е и водещата идея зад толкова разточителното използване на материала. Corian никак не е от най-евтините продукти на пазара и ентусиазмът на повечето хора угасва, щом чуят цената му. Собственикът обаче признава, че е получил достатъчно добра цена от ОРТ, което реално е редуцирало разходите му поне 3-4 пъти. В общото пространство е и фамозната витрина за вина и пури, която направо вдига летвата на усещанията до ниво “лукс” – професионалистите използват марката Oiro Cave във всички престижни ресторанти по цял свят. Дори цвета й е специално направен, за да пасва на този на кухнята.

welcome to my spaceship
Добре дошли на борда на кораба Enterprise. Фамозното стълбище, изпълнено от ОРТ и инженерът им Антон Данчев с Corian, направо ни вкарва в сюжетната линия на филми като Космическа одисея от Кубрик или Соларис на Тарковски. Но нека не се отклоняваме много. В случая не е имало как самата изработка да се случи за кратко време. Първо са били заварени металните плоскости с дебелина 14 мм, а след това към тях са били закрепени планките, в които влиза стъклото на парапета. Следващата стъпка е те да бъдат “облечени” отдолу и отгоре с акрилния камък. В тази конструкция се монтират стъклата, като парапетите също са покрити с Corian. Гледайки резултата, можем да кажем, че чакането си заслужава. Стъпалата логично ни водят на второ ниво, където е кабинетът, обзаведен  с италиански офис мебели. Продължаваме напред, без да пропускаме да оценим черно-белите графики по стените му.

следващо ниво

На втория етаж е разположена главната спалня, както и тази за гости – и двете разполагащи с прилежаща баня и тоалетна с оборудване от Grohe и умивалници от Corian. Шкафовете в баните са от Scena Art. Подобно на всички шкафове и гардероби в къщата и тези се без дръжки, а с клипс натискане – концепция, на която собственикът безпрекословно държи. Изпълнени са от бял МДФ гланц. Самото легло е от каталога  на италианската Poliform, също като гардеробът. В проекта си личи, че не са търсени остри контрасти с останалите материали използвани в реализацията и натрапване на Corian пред тях. Подовата настилка на целия втори етаж е решена с плътен мокет в светъл, мек цвят, подобен на пердетата. Стените в цялата къща са завършени с италианска боя.

още за corian

Можем да кажем, че Corian е използван на всички възможни места в къщата – като започнем от кухненския плот и монументалното стълбище, изработени отлично от ОРТ и инженера им Антон Данчев, за които вече разказахме и продължим с вградените душ корита (които са на кота 0, без никакъв ръб), мивките във всички бани и дори первазите на прозорците. За съжаление, на български пазар почти няма компании, които да предлагат напълно готови продукти от Corian за крайния клиент и обикновено се разчита на ръцете и способностите на майсторите. Виждали сме много проекти, реализирани с материала и в повечето случаи може да се види къде са слепени отделните панели, но тук това е абсолютно невалидно. Някои хора биха казали, че заради сериозното използване на Corian интериорът е доста стерилен, но това определено не е нашето мнение. Просто хората така си живеят, не е само заради снимките.