Как изглежда дом на футболист?

1043

futbolistТова, което виждате е домът на футболиста Димитър Телкийски. Създаден е от Иво Великов от студио Vibe House. Когато говори за работата по апартамента, дизайнерът казва, че е “случил на клиент, който му е дал максимална свобода”.
Иво определя семейството като “хора, които не обичат показността. Лежерни и някак скрити, интимни”. Казва, че “не харесват крещящите ярки цветове, а тъмните, дълбоки тонове”. Това са и първоначалните насоки, от които се ражда цялостната концепция на интериора. Как се стига до финалната шикозна визия, вижте от коментарите на самия дизайнер.

концептуално
Стремих се кътовете в дневната да бъдат едно цяло. За мен важното в проекта е нестандартното. Исках да се усеща моят дух макар, че това е чужда къща. Уникалността е другата линия, която се стремя да спазвам. Ето например, трапезарните столове, може да не са най-удобните на света, но пък са единствени и правени специално за този дом, за тези клиенти. Когато клиента разбере, че друг няма да има като неговото му става много приятно.

цветове
Идеята е насочена към контраста. Да, има много черно – черни възглавници, черно стъкло върху масата, цяла стена облицовахме с черно дърво, дори римските щори в зоната за релакс избрахме да са много тъмни. Единственото помещение в този дом, решено в светъл нюанс, е стаята за гости. Там работихме с естествен дъбов фурнир в топла бежова гама. Другият използван елемент е райето. То присъства дискретно почти навсякъде. Дори в големите обеми като трапезарните столове и кухненските шкафове контрастът между бялото и черното би могъл да се възприеме като райе. Райе ползвах в малките крачета на секционния шкаф и холната маса, лайсните на леглото в спалнята, в реденето на подовата настилка в кухненската зона. В кухнята черното е “разбито” чрез белите шкафове и белия камък на плота. Това придава една игривост и своеобразна закачливост на иначе строгото звучене на интериора.

паркет, но на стената
Простичко казано, паркетът също е масив, но е съвсем друго, когато направиш закачката, разменяйки местата на нещата и на стената сложиш нещо, което е предназначено за пода. Паркет ползвахме за облицовка на стената в хола, за направата на гардероба, за гърба на спалнята. В материите съм спазил абсолютния минимум. За мен класен дизайн означава с минимум материали да кажеш максимум на публиката. Така текстилът на щорите е и в осветителните тела, паркет има едновременно и на пода, на стената и в направата на гардеробите.

уникати
Секцията и масата в дневната, както и повечето мебели като цяло, са уникати по наш проект. За мен е много важно нещата да са нестандартни, да се усеща моят дух, макар че това е чужда къща. Уникалността е другата линия, която се стремя да спазвам. Например, трапезарните столове са единствени и правени специално за този дом, за тези клиенти. Когато човек разбере, че друг няма да има като неговото, му става много драго. С изключение на кухнята и меката мебел всичко останало е изработено по наш проект. Тук освен дизайнът, интересни са и материалите. Една от главните ми идеи бе да използвам не плоскости с естествен фурнир, а истински паркет. Исках да няма бутафория.

осветителните тела
Всички лампи са изцяло по мой дизайн и са изработени от мен. Тук експериментирах “бясно”. Клиентите много ги харесаха и това е моята скромна награда. В спалните “играх” изцяло с дърво и текстил под формата на въжета, докато в дневната спазих първоначалната идея за контраста. Тук освен с дърво работих и с други нетрадиционни материали, а в коридора използвах плексиглас и метални свръзки.

банята
Санитарията в банята е на испанската Sanindusa, мивката – на Kolo. От Метатрон закупихме символа на тавана, който напомня слънце. Плочките са на Signo.