Каквито политиците, такива и „панелките“

1223

blokРешихме да потърсим още примери за това как може да изглеждат така омразните на всички българи “панелки”. Поредният пример е още по-шокиращ, защото има двойно значение. Тук не става дума само за архитектура, а и за социална политика. За помощта, дължима на хората.

социална политика
Комплексът De Rokade е създаден по държавна поръчка от архитектите Arows en Gelauff. Намира се в непосредствена близост до дом за възрастни хора, а идеята е апартаментите да са на достъпни цени, за да може “по-младите възрастни” да се възползват от тях. Така те ще бъдат посещавани от персонала на дома без знанието на околните и без съзнанието, че се намират в болнична институция. Кога ли работещите хора у нас ще могат да си позволят жилище в подобен комплекс?

архитектурата
Макар и хуманността да няма цена, в случая такава има. “Блокът” струва по-малко от 15 милиона долара. Колко ли струват автомобилите на депутатите?
В Холандия, ограниченията в бюджета водят единствено до това на всеки от 21-те етажа да има 4 отделни апартамента, позиционирани под формата на L. Явно правителството им не се е сетило, че ако няма сграда, няма разход…

въпросът
Общата квадратура на De Rokade е 8 580 кв.м. Сградата привлича с уникалната си фасада, обсипана със стотици кръгли прозорчета, които разнообразяват бетона. Те не струват много, нито нарушават конструкцията. Тогава защо никой не прави това у нас?