Къща или кораб? Просто… Island House

1220

islandhouseСлучвало ли ви се е да видите сграда и да не сте сигурни това сграда ли е всъщност? На мен все по-рядко ми се случва. Може би защото от години коментирам архитектурни проекти. Но ще си призная, че къщата, която ще видите, ме остави без думи…

кораб или остров?
Има нещо необикновено във водите на река Хан, нещо сякаш се движи над нея и проблясва в хиляди цветни нюанси. Не, не е кораб, нито е остров! Това е поредното чудо на азиатската архитектура – Island House. Изградена от бетон, стъкло и мрежа от неръждаема стомана къщата има за задача да „имитира“ природния релеф и да се възползва максимално от възможностите на местността.

архитектурна психология
Неправилна форма на релефа автоматично означава неправилна форма на конструкцията. Поне това е правилото за IROJE KHM Architects. Бетонната маса, която представлява основното скеле на къщата, описва полукръг. В него се намира задният двор, изпълнен със зеленина. Там са и частният басейн на собствениците. На покрива има градина, до която се достига директно от двора. Тя се свързва и със спалните на горното ниво.

опознаване
Обособена е зона с дървена маса и пейки, където да се състоят партита или просто да се похапва на открито. Когато навлезем във вътрешността на сградата, ни посреща интересен стъпаловиден интериор и… билярдна маса.

transformers
Дневната с удвоена височина се намира в центъра на дома. Подовете и стените от шлайфан и лят бетон се преобразяват в мебели и стълбища, които свързват дневната и трапезарията. За зоните за хранене, дизайнерите избират столовете и маса Tulip по дизайн на Ееро Сааринен за Knoll и столовете DSR на Чарлз и Рей Имс за Vitra.

от високо
Никога не бихте предположили къде архитектите ще изберат да поставят спалнята… Тя се намира в защитена „кутийка“ над кухнята и трапезарията, в конструкция подобна на мецанин. В спалнята има малко асиметрично прозорче, което гледа към кабинета, и стълбище, което я свързва с покривната тераса.