Къща край реката oт Марк Джевулски

1327

riverRiver House, по проект на Марк Джевулски, е частен дом в Кармайкъл, Северна Калифорния. Къщата е построена върху слабо наклонен терен на брега на река. Площта й е 370 кв. метра и е само на един етаж.
Екстериор: Предната част на къщата е отделена от улицата чрез извита в полукръг фасада, пред която има обширна градина. За да се влезе в частната зона на къщата, човек трябва да мине през дълга извита алея и по мост над малко изкуствено езеро.
„Шумът на водата обозначава преминаването от частното към публичното, от направеното от човека към създаденото от природата“ – споделят архитектите.
Интериор: Фасадата е с остъклени от тавана до земята стени и гледа изцяло към реката. Основният организиращ елемент е извитата стена, която преминава през целия интериор. Плъзгащите се врати по нея позволяват отваряне на пространството. Задната част на постройката е изцяло „отворена“ към водата и към зеленината в парка. Вътрешното пространство е разделено на два сектора. Общата част включва гараж, перални и сервизни помещения. Частната зона включва две спални, огромно дневно пространство, кухня и трапезария. Интериорът е модернистичен и изчистен, спалните са обзаведени изключително минималистично. Основната баня извежда към скрита градина в японски стил, която напомня за дългите години, които собствениците на къщата са прекарали в Япония.
Границата между интериора и екстериора е практически заличена чрез използването на голямо количество стъкло. Остъклените отвори на покрива играят също важна функция за баланса на светлината във вътрешността.