Къща на брега на езерото Остин

892

bercyВсичко започва, когато един строителен предприемач осъзнава, че домът му, построен през 80-те, не се свързва с околността и дори му пречи да се наслади на гледката. От едната страна на къщата, в продължение на 48 м., се разкрива уникална гледка към езерото Остин. Архитектите от Bercy Chen Studio разработват концепция за цялостна реорганизация на пространството. Така създават наричаната от тях “къща-призма”.

формула за отражение
Цялостната конструкция на дома е изградена предимно от стъкло и стомана. Идеята на архитектите е да уловят отражението на езерото и планината и да пресъздадат светлинните усещания от заобикалящата природа. За да реализарат това, те насочват стените под подходящ ъгъл и избират бели лакирани повърхности за интериора. В играта с пространството участва и заобикалящата растителност, която според архитектите спомага сградата да “съпреживее природните промени”. Съществена част е и басейнът, който отразява светлината и взаимодейства с остъклените стени.

под ъгъл
Архитектите създават сенник от дърво, с наклон, идентичен с този на оригиналния покрив. След това покривът на пристройката е удължен с 20°, за да съответства на естествения релеф на терена. Именно под него е добавен новият басейн. Той се слива с разположения перпендикулярно друг басейн, който се пречупва и достига до къщичката за лодки в езерото. Така изкуственият и естествен воден басейн се сливат перфектно, а във водите им се отразява силуетът на планината Бонел – популярна и живописна туристическа атракция в Тексас.

винаги има място за…
Освен прекрасния пейзаж в интериора участват и картини, създадени от човешка ръка. Впечатление прави живописът в дневната. Той е дело на изгряващия художник от Пекин – Ги Юе. Той е личен приятел на архитектите, а творбите му са показвани в множество галерии в Азия и Европа. Интересен акцент са и оранжевите столове Fly Too за Tonon, по дизайн на Guggenbichler Design.

без граници
Стратегията за интериора се гради на отварянето на пространствата, което позволява свободна игра на светлини и отражения. Именно това е причината кухнята, трапезарията и пространството за релакс да са разположени в просторен салон, без прегради. Акрилни панели, гравирано стъкло, мед и стомана се комбинират с бели гипсови стени и тавани. Пространството за релакс е организирано около вградената камина и отделено на платформа, без прегради.

защо не?
Къщата се слива перфектно с екстериора благодарение на плъзгащите се врати от стъкло. Втората трапезария е обособена в отделно помещение, но от задния двор я дели само напълно подвижен панел или завеса, когато времето е благоприятно.

алтернативна геометрия
Бившият таван на къщата е реконструиран в библиотека, кабинет и място, където децата да учат и играят. За свое вдъхновение архитектите посочват американския артист Гордън Мата-Кларк. Завършил архитектура в университета Корнел, той става известен със способността си да създава нови форми, като премахва части от фасадата, тавана и стените на съществуващи сгради. Столът е Catifa 53 на Lievore, Altherr, Molina за Arper. На покрива намират място и три градини, които продължават темата за сливането с пейзажа.

гледка към езерото
Причината за реорганизацията на долния етаж е да се открие панорамна гледка към езерото. Това най-ясно се вижда, когато посетим спалнята на дома. Външните стени от двете й страни са изцяло от стъкло и позволяват на собствениците да наблюдават как слънцето залязва във водите на езерото.