Къща, подчинена на дизайна

771

vastu-houseВасту Пуруша Мандала (Vastu Purusha Mandala) е част от Васту Шастра (Vastu Shastra) и накратко представлява индийски вариант на фън шуи. На нея е подчинена концепцията за проекта на Khosla Associates в Бангалор, Индия.

новите правила

Главната спалня е в т.нар. Земна зона (югозапад), кухнята е в Огнената зона (югоизток), басейнът и входът – във Водната (север) и Въздушната (североизток) зони. Но това е едва началото – интериорните врати, посоката на стълбите, разположението на леглата, гардеробите, дори на тоалетните чинии е стриктно съобразено с дизайнерските закони на Васту Шастра. Архитектите доволно споделят, че, с изключение на тези подробности, са имали пълна свобода. За какво обаче?

разпределение

Конструкцията е разположена на леко наклонен терен, който налага наличието на полунива, и заобикаля дърветата. Плановото разпределение на дневната зона е отворено, но при нужда тя може да бъде разделена с двукрилни плъзгащи се врати. Основна роля в решението за ситуирането на помещенията изиграва местоположението на самата къща – между тиха уличка и шумния централен път. Архитектите избират по-тихата част за дневната зона, а тази до пътя – за домашния офис, който да служи като буфер.

иновации

Ръчно изсечена каменна стена и басейн водят към лаундж зона до входа, от която се преминава в дневната, която пък е свързана посредством стълби с друга зона за релакс с гледка към вътрешен двор. Там стълбите и стените са от местна разновидност гранит, а за подпорните колони е използван иновативен дизайн, при който тежестта се пренася от стоманените части върхи каменната основа; някои от мебелите са в традиционен индийски стил, но съчетани с модерни модели, като Tom Vac на Рон Арад за Vitra в кухнята. Трапезарията е в полуотворено помещение, разделено от вътрешния двор посредством воден канал. До спалнята се стига по дървено стълбище, а към нея има още прилежащ фитнес, гардеробни помещения и доста ексхибиционистична баня .

другите правила

Географията си има своя “дизайн философия” и подчинява Vastu House на климатичните условия, които могат да бъдат описани с една “ключова дума” – мусони. Навеси предпазват къщата от проливните дъждове, югозападната фасада е защитена от жаркото слънце, а северната – отворена към тропическата растителност.