Къща с 360-градусова гледка

1124

360Когато искаш да си построиш къща насред пустинята, винаги е предимство да имаш познати архитекти. Така клиентът в случая, г-н Гарсия, вижда публикуван проект на свои съученици от колежа и решава заедно с тях да намери място за своя дом-мечта и по-късно да го превърне в реалност. „Той искаше необикновена къща, с големи прозорци и индустриална визия“, разказва арх. Луис Росано.

за трудностите като вдъхновение
Да строиш в пустинята звучи авантюристично, но не достатъчно за архитектите от Ibarra Rosano. Когато клиентът избира равнинен терен, те го разубеждават. Едва при възможността да се закупи място от 8962 кв.м върху хълм, работата започва. Любовта към предизвикателствата си има и предимства – „Хората, които продаваха земята знаеха, че няма да ни е лесно и я дадоха на доста добра цена. „, разказва Росано.

скъпи професоре,…
„Малко по-горе се намира къща, построена от наш професор в университета. Изградена е върху бетонен блок. Това е нещо, което бяхме учили и наистина искахме да приложим… Бетонът е логичен избор, защото е хладен през деня и абсорбира топлина през нощта, когато в пустинята е студено“, обяснява Росано. За да избегнат мащабни строителни работи, те се спират на структура от три терасирани платформи, които следват естествения път на хълма. Освен това, бетонният блок за основата е пренесен директно и не нарушава значително оскъдната растителност. „Формата на къщата е вдъхновена от пустинните растения, чиято структура им позволява сами да се предпазват от слънцето“, допълва архитектът.

лабиринт на хълма
Входната галерия е разположена на средната платформа и е организирана като тунел, открит двустранно към пустинята (сн. 1, 2). Интериорът е организиран около нея – тя се свързва с трите спални на горното ниво и пералното помещение, кухнята, трапезарията (сн. 3). и дневната на долното. Дневната е ориентирана към светлините на града и планините Каталина. Заслугата е изцяло на високия над четири метра прозорец (сн. 4).

конструктивно
Инсталираната специална система от прозорци осигурява 360° гледка. За стените е използван Integra® Block – система от изолирани бетонни блокове с мазилка на пясъчна основа. Тя заздравява бетона и интегрира постройката в околността.