Къща с интериор, повлиян от суеверията

1067

stara-kashta В съществуваща къща, Нина Илиева е направила интериор за пристройката и надстройката й. В новите части всичко е било започнато от нулата – замазки, електро инсталации и какво ли още не… Ново строителство, добавено към старата къща. Разположена е в покрайнините на София и заема площ от 117 кв. м.

трапезария и суеверия
В старата част на къщата, където сега е разположена трапезарията, са се намирали три комина. Ръководени от поверието, че в една къща комин не е хубаво да се бута, дизайнерът и собствениците са решили да ги запазят. Но тъй като те са били разположени с средата на помещението, логичният въпрос е бил какво да правят с тях. Логичният отговор за тях пък е бил да разположат там камина, ако някой се чуди защо тя е “побита” в средата на стаята. Това е причината. В трапезарията има смесица от използвани материали и фирми. Подът на цялото жилище е изпълнен с ламинат от Лиа и е с много високо качество. Всичките бои, използвани в интериора са на Ойкос. Осветителните тела в къщата са на Волфрам, с изключение на тези над масата, които са на Ligne Roset. Всички мебели в трапезарията и кухнята са от български фирми. Изключение прави само самата кухня, която е италианска и е от MDF гланц. Материалите в помещенията са MDF гланц. Интересен в случая е шкафът, в който се разполага телевизора. Представлява MDF фурнир, върху който е нанесена боя, но която не закрива текстурата на материала, като го прави да изглежда леко състарен. Камината разделя респективно на две кухненската от трапезарната част.

спални части
Спалните са съвсем семпли, изпълнени с готови мебели и легла. Заради съществуващата вече стара част, стаите са по-малки, което е довело до разполагане на нощните шкафчета срещу самите легла, а не отстрани на тях. В една от спалните Нина Илиева е искала да сложи нещо свежо, което да “грее” и затова е решила станата срещу леглото в ярко оранжево. Останалите е запазила в сиво-зеленикаво. На това му се казва, да вкараш слънцето вкъщи. В спалните всичките мебели са изпълнени с MDF фурнир. Може да се каже, че в цялото жилище ламинат никъде не е използван, всичко е фурнир. В двете спални са се получили ниши, които са оставени нарочно и после са затворени с плъзгащи врати, за да не “натежава” гардероба още повече в малкото пространство, а да бъде като в ниша. Гардеробите са от лакобел – лакирано стъкло. И в двете помещения текстилите са на Дом Хармония. Вратите, както в спалните, така и в в целия апартамент са на Ергон и са двулицеви, изпълнени от MDF боя. Това се е наложило, тъй като коридорите са с един цвят, а цветовете вътре в помещения са различни.

има и деца
Детската стая също е изпълнена с MDF, както тук става въпрос за боя и фурнир. Лампата е на Genesis, текстилът също. Цялата детска стая е направена по поръчка и по проект на Нина Илиева. Изработена е от българска фирма. На печат е направен принт на грозде, което да донесе свежест и непринуденост на детския интериор. Все пак децата трябва да живеят, колкото може по-близо до природата, макар и само на картинка…

скъпа банята
Банята се е оказала доста скъпа, при теглене на чертата. Плочките са от италианската фабрика Fab, известна с високото си качество. Цялото останало оборудване е от Vitra. В банята липсва душ кабината, което и придава сериозен обем. Осветлението е решено с “лунички”. Приятен акцент са вградените тонколони – изискване на самите собственици, за да могат да се събуждат сутрин сред любимите парчета.