Къща в плевня от Ромоло Станко

950

RomoloЕнрико Скоти е музикален мениджър по професия, барабанист по призвание и строг веган по отношение на храната. Верен на себе си, Енрико или както го наричат приятелите – Кико, решава да не живее в космополита Милано, а в къща край брега на р. Требия, на 20 км. от Пиаченца. Първоначално сградата е била използвана за плевня и, като изключим козметичните промени в началото на 90-те, е запазила оригиналния си вид. Основните материали, от които е построена, са тухли и речни камъни. С реконструкцията на сградата се заема арх. Ромоло Станко. Той обещава да запази провинциалния дух на дома, като добави малко урбанизъм и го пригоди напълно към вкуса и нуждите на Енрико.

морфогенеза
Морфогенезата е биологичен процес, който води до развиване на формата на организма. Именно това е думата, с която Ромоло Станко избира да опише начина си на работа по този проект. “Премахнах нефункционалните части, като запазих първоначалната форма и я доразвих – точно както става при морфогенезата”, обяснява Ромоло. Той оставя стените голи за повече автентичност, като само ги заздравява. Към основата, архитектът добавя две нови нива. Така пространствата се разпределят на 3 етажа, като на всеки има по една баня. Кухнята, трапезарията и дневната са на приземния, спалнята и кабинетът – на първия, а на втория етаж има музикално студио.

контрапункти
“Исках стилистично противоречие, контрапункти!”, разказва развълнувано Ромоло. Това е причината да избере модернистични мебели, за обзавеждането на първичното, непреградено пространство на приземния етаж, където се намират кухнята, трапезарията и дневната. Така, в “плевнята” намиратмясто трапезарната маса LC6 на Ле Корбюзие, 4 стола The Gulp, по дизайн на Ромоло за неговото студио Nonesiste и ефектната система Chantilly Oval на Инга Сампе за Edra.

червения кабинет
До второ ниво водят специално проектираните от Ромоло стълби, които той определя като едно от любимите си решения в този проект. В дясно от тях се намира пространството, предназначено за кабинет. Там са разположени три стола Bellini Chair на Марио Белини в червено. Стените също са решени в този цвят, който според психологията на цветовете символизира енергията, силата, страстта. Банята в наситена охра продължава “червената тема”, зададена от кабинета. Тя се намира и в непосредствена близост до него. Впечатление прави душ кабината от черно опушено стъкло.

ако ти е шумно, значи си твърде стар…
се казва в музикалните среди. Верен на тази максима, Кико пожелава спалнята му да е разположена точно под музикалното студио. Иначе тя е изцяло в бяло и е с доста минималистичен дизайн. Впечатление правят стъклената врата, която на пръв поглед води към стена, както и ефектният свод, образуван от мецанина. Той е трансформиран в сцена, където Кико може да се отдаде на музиката. Пространството е достатъчно за пълен дръм сет, китара и усилватели.