Къща в Япония – без място за грешки

950

japanКогато цялото място за строеж е приблизително 4×16 м, няма място за грешки. Архитектите Кагава Таканори и Тапей Ито приемат предизвикателството да издигнат 5-етажна къща, затворена плътно между съседните постройки в един типичен квартал на мегаполиса Токио. Резултатът е атрактивна игра на форми и конструкции в комбинация с изненадващи интелигентни решения – къде, ако не в Япония?!

пазете съседите!
Теренът е разположен между две успоредни улици. Интересното в случая е, че от там минава и подпорна стена, обща за съседните сгради. “Очевидно не можехме да я срутим, затова решихме да я скъсим леко и да я направим част от новата постройка. Така се получиха двете долни нива, изградени съобразно топографията на терена.”, разказват архитектите. Допълнителна драматичност добавя и фактът, че теренът е по-висок от едната страна. Така, двете долни нива са изцяло подземни от южната страна, а на север под земята е само малка част от първо ниво.

nota bene
Впечатление прави подвижната фасада от алуминий. Тя представлява панел с ръчно управление. Зад нея се крият гаражът и прозорец към дневната. На приземния етаж се намира малък коридор, който води към стълбите.
Долните два етажа са изградени от армиран бетон, за да устоят на напрежението на почвата, докато горните три са изработени от дърво с цел лекота и икономия на средства. На първо ниво е стаята за гости, следва антрето. На третото са спалнята, банята и гаража, на четвърто – кухнята, трапезарията и дневната, а на най-високото пето има малка ниша за кабинет.

винаги може повече
Ако фактът, че има място за паркинг ви изненада приятно, терасата над него със сигурност ще ви очарова. Тя е чудесно допълнение към дневната, трапезарията и кухнята, разположени в непреградено пространство на четвърто ниво. Стените са изпълнени с панели, зад които се крие складово пространство. Отвътре вратичките им са оцветени в ярки цветове. При отваряне, те внасят разнообразие в бялата палитра на дома.

мистерия
Няма как да не забележите витото стълбище, което ни помага да се движим от етаж на етаж. Когато стигнем до петото ниво обаче, оставаме леко смутени. Там, в удобна ниша е разположен кабинетът. Това, което учудва на пръв поглед е липсата на стълби, които да водят до него. Не, уверявам ви – това не е грешка на архитектите, а просто поредното доказателство за добрите им решения. До кабинета води малко, дървено стълбище, което се сгъва и прибира зад панел. В стената точно до него има рафтове, от които на път към кабинета може да си харесате някоя книга…