Къщата, която каза “не” на наклона

690

kamakuraАрхитектите от Suppose Design Office създадоха проект за къща, която съчетава източната органична архитектура и западната традиция в използването на бетон, стъкло и стомана. Характерни за местността около Камакура са стръмните наклони, които определят спецификата и на този проект. Неравният терен представлява сериозно архитектурно предизвикателстово, тъй като “двете нива и самата основа създават несигурност за подпорната стена,” обясняват от студиото. Но добавят: “Вместо да гледаме от негативната страна, предпочитаме да търсим за възможности да усвоим това, което теренa може да ни предложи.”

новата структура
Решението им е поставяне на две бетонни колони с различна височина, на разстояние от подпорната стена, придружени от стоманена рамка, която осигурява сигурността на конструкцията. Самата стена е наклонена и не докосва структурата. Това създава естествено пространство за японска градина и тераса. С реализацията на тази структурна концепция, Studio Design Office намаляват нуждата от разкопаване на терена, което прави проекта по-ефективен и намалява времето и разходите. В същото време дефинират и характер за интериора: “Бетонът създава тихо затворено пространство, а стоманената рамка – отворено разпределение.”

нестандартна хармония
Стоманобетонната конструкция е видима в интериора, бетонът е оставен непокрит. Индустриалната визия е омекотена от дървения гредоред и избора на мебели. Стръмният терен налага вертикалното разлагане на пространството на полунива с помощта на мецанини. Спираловидно стоманено стълбище води от входа към първото ниво, където са разположени стая в японски стил, кухня, трапезария, дневна зона и баня. И в иначе конвенциалното разположение на тези помещения, архитектите намират начин да добавят нещо нестандартно, а именно банята. Тя се намира до кухнята и е отделена с матирани стъклени плъзгащи се врати, планирани да стоят отворени, за да е видим дизайнът. Връзката между първото и второто ниво се осъществява от стълбище с дървени стъпала – още един елемент, предназначен да балансира визията.