Къщата на 2020 – Smart.Green.Easy House

1212

smartgreenЕднофамилната къща е проектирана изцяло върху принципите на зелената и устойчива архитектура и пасивната къща. Основната идея е създаването на семейна среда за обитаване, с достъпна цена, бързо и лесно изграждане, пасивно отопление и охлаждане с минимални енергийни разходи, комфортен микроклимат и непосредствена връзка със зелената околна среда. Проектант на къщата е арх. Димитър Батчиев от ДБ АРХ СТУДИО ЕООД.

разпределяй
Къщата е двуетажна, с максимално опростена форма на паралелепипед и ниско тяло с гараж. РЗП на къщата е 179 кв.м., ЗП за гаража е 50 кв.м. На първия етаж са разположени дневният тракт, организиран като флексабилно пространство, даващо възможност общото пространство на дневната трапезарията и кухнята да се обединява с домашния офис при семейни и празнични събития. На първия етаж са осигурени и необходимите санитарно, складово, перално и гардеробно помещения. На втория етаж са разположени две спални с обща баня и родителската спалня със самостоятелна баня. Всички спални имат гардеробни помещения, които служат като звуко-изолационен буфер между отделните стаи и осигуряват комфортно лично пространство на всеки обитател.

green
Основен елемент в концепцията на зелената, пасивна къща е пасивното и активно участие на зелената околна среда под формата на увивна зеленина на вертикални дървени перголи-екрани, които със своята трансперантност осигуряват необходимата дневна светлина в стаите. В зависимост от сезона зелените екрани играят активна роля в пасивното охлаждане или отопляване на къщата.

4 сезона
През лятото увивната растителност заема 50% от площа на южната фасада, към която са ориентирани всички стаи, и спира силното пряко огряване на високото лятно слънце. При необходимост, в най-горещите часове е предвидена възможността автоматично да бъдат спускани и дървени жалузи между зелените екрани, като така осигуряват топлинен щит за 100% от площа на фасадата, а същевременно позволяват с тяхната трансперантност дневната светлина да прониква в стаите. През зимата, когато листата на увивните растения са паднали, трансперантните екрани осигуряват пряк достъп на ниското зимно слънце в помещенията. Конструкцията на къщата и обшивката са изцяло дървен материал, който може да се рециклира. Активно се използва и дъждовната покривна вода, която се събира за използването в санитарните и пералното помещения.

принципи
В къщата са използвани принципите на пасивната къща – проста компактна форма, южна ориентация, суперизолация и въздухонепроницаемост на външната обвивка, вентилация с предварително затоплен въздух, черпещ се от дворното пространство и минаващ през подземен въздуховод, използване на рекуператор за отработения въздух. Като опция могат да се инсталират соларни панели за осигуряване на топла вода. Планировката на къщата е направена така флексабилна, че дава възможност за вариантност на различни ценови нива, в зависимост от потребностите и възможностите на бъдещите собственици. Най-простият и достъпен модел е само двуетажното тяло, без гаражите.