Леденият Glacier Loft

1124

luzernGlacier Loft, по проект на Гус Вющерман, незабавно предизвиква асоциация с безупречната красота на студа. Жилището, разположено на тавана на историческа сграда в Люцерн, се оказва доста костелив орех за собственика си, който в продължение на 5 г. не успява да го даде под наем. „Внезапно получих обаждане от един човек, който ми каза, че иска да създам проект за него! Каза, че видял работата ми в интернет и я харесал. Никога не беше ми се случвало!“, разказва арх. Вющерман.

тъмнина на loewengraben 13
Изглежда слънцето предпочита да избегне лофтът на Loewengraben 13… Архитектът е изправен пред предизвикателството на тъмен интериор с мънички тавански прозорци и оберлихт. Терасата има прекрасна гледка, но достъпът до нея е по стръмни стълбички… Като допълнение, правоъгълният план на лофта създава впечатление, че пространството е притиснато от стените. Горното ниво от своя страна скрива долния етаж от естествената светлина. Имаме проблем…

за терасата като връх
„Нашето разрешение беше да си представим терасата като планински връх, а долното ниво като защитената от него долина. Решихме да изградим един „глетчер“, който да служи като физическа връзка между долното ниво и терасата и същевременно с това лакираната бяла повърхност „транспортира“ светлината из целия интериор“, разказа за нас арх. Вющерман. Резултатът е интригуващата конструкция на стълбището, което е видимо от всяка точка на лофта.

интериорен пейзаж
„За да заработи идеята, трябваше всички програмни елементи да изчезнат. Така оборудването на кухнята „потъва“ в ледника, вместо да се натрапва. Тук няма определени функции на помещенията, нито определени помещения…“, обясни идеята си арх. Вющерман.

илюзия за прозорец
За да намалят напрежението върху стената, архитектите разширяват оберлихта и му придават квадратна форма. Другата стена е умело прикрита зад завеса с вградено осветление, която създава илюзията за прозорец, скрит зад нея. Това е най-ясно видимо в зоната за кабинет. Там столът е на Вернер Пантон, а настолната лампа е Tulip, по дизайн на Ееро Сааринен.

интимност по желание
Колко закрита баня искате? Зависи от ситуацията. Стената на банята се отваря напълно и се свързва със спалнята. Така банята става напълно открита, а стената се превръща в преграда към спалнята. Все пак има и завеса, с която напълно да обособите пространството, ако искате пълна интимност.