Луксозен апартамент в столицата

1760
anriet
Анриет Денис

Архитект Анриет Денис е собственичка на мебелен салон Адоб Дизайн, официален представител на световноизвестната швейцарска мебелна компания Vitra и единствен вносител на осветителните тела на Инго Маурер. Тя завършва „Вътрешна архитектура“ в Брюксел, след което работи за известния френски архитект Жан Нувел в продължение на осем години. Решихме, че всичко това е достатъчна причина домът й да бъде наистина интересен… и бяхме прави. Уверете се сами!

апартаментът
Апартаментът се намира на последния етаж в стара софийска кооперация. Пространството от 136 м2. „Обзаведох жилището преди 6-7 години. Ако сега трябваше да се занимавам с това, интериорът може би нямаше да изглежда по този начин, защото самата аз се променям непрекъснато. Навремето обаче в България нямаше апартаменти в тoзи стил“, разказва Анриет Денис. По време на създаването на интериора, дизайнерката все още работи във Франция. Именно това е причината не тя да реализира дизайна, а архитектите Димитър Славчев, Даниела Топалова и Изолде Принджър.

реконструкции
За придобие жилището сегашния си вид, са необходими сериозни преустройства. Много от стените са премахнати. Сега трапезарията, кухнята, дневната и работният кът са разположени в едно общо пространство. С врати са отделени само спалнята и детската стая.

обзавеждане
За фон на дизайнерските мебели Анриет избира белия цвят. „Бялото дава голяма свобода в избора на мебели. Цветовете идват по-скоро от килимите, аксесоарите, предметите, картините и снимките, от светлината“, обяснява дизайнерката. Всички столове в трапезарията са от Vitra. Дело са на Вернер Пантон, Рон Арад, Чарлз и Рей Имс. В дневната са поставени още дизайнерски мебели като диванът Flying Carpet на Capellini и атрактивната лежанка Dodo по дизайн на Тошиюки Кита. Тук ще видите и лампиона Fortuny Ornaments на Palucco, както и полилеят Zettle’s по дизайн на Инго Маурер. Фотосите по стената са дело на съпруга на Анриет – художника Чавдар Гюзелев. Осветлението в работния кабинет също е решено с дизайнерските лампи на Инго Мауер – настолните Delight и стенните Gaku.

за интериора
„Току-що готовият интериор е все още стерилен, абстрактен. Когато човек се нанесе в едно жилище, той го променя изцяло, насища го с присъствието си. В списанията се представят интериори, в които няма и една лична вещ, и затова те не са реалистични.“, казва дизайнерката. Доказателство е и следващото нещо, което тя ни сподели…

уникалното
Странно е как дори в дом с толкова дизайнерски и скъпи мебели, собствениците ценят една евтина дървена маса… „Тя е нашият най-ценен предмет, защото е уникат. Намерихме я на един строеж и я купихме за 60 лева. Поводът да потърсим такъв тип маса беше презентацията на нови дизайнерски лампи на Инго Мауер. Неговото желание беше да представим моделите му върху груба дървена маса, а това всъщност се оказа доста трудна задача. След като обиколихме фирмите, които предлагат мебели, и не открихме такава, тръгнахме по строежите и така я намерихме“, разказва Анриет.