Лятна вила със стъклен басейн

1518

lyatna-vilaЗабележителната тропическа природа на Сингапур не оставя на архитектурата друг избор, освен да се съобрази с нея и да наблегне на външните пространства и разчупеното разпределение. Guz Architects имат опит с подобни проекти, затова не е изненада, че новата им Tangga House стана хит в архитектурните медии.

за плана

Къщата е модерна интерпретация на традиционна къща с двор, като планът е организиран около централното външно пространство. Структурата е разделена на две L-образни части – басейнът и самата постройка. Заедно те оформят правоъгълник с равномерно разпределение на външните и вътрешните пространства. От централния двор се достига и до градина на второто ниво; до басейна е разположена лаундж зона. L-образният план подпомага естествената вентилация и осигурява гледка към “висящата” градина от всяка стая на второто ниво. Най-впечатляващото решение обаче е изборът на стъклени стени за басейна. Идеята е развита в интериора – цялата стена на лаундж зоната в сутерена е стъклена, осигурявайки гледка към вътрешността на басейна.

за материята

Архитектите съчетават успешно разнообразни материали, без това да превръща къщата в безвкусно творение, както често се случва, когато “еклектиката” дойде в повече. Причината е в съзнателното обвързване на визия и функция. Основен фактор е топлият климат в Сингапур. За покрива и таваните е използвано дърво; инсталирани са и плъзгащи се панели, т.нар. машрабия. За оградата и около зелените площи е предпочетен камък, който придава по-автентичен вид на къщата, а елементите, с които архитектите не искат на натоварват дизайна, като парапета на стълбището, са стъклени.