Малък апартамент в Асеновград

1086

small-apartmentТова е един малък апартамент в Асеновград, претърпял мащабна реконструкция. Съборени са на много стени, за да се постигне по-отвореното разпределение на пространството. Проектът и реализацията са дело на пловдивския архитект Радо Тодоров.

цветове
Съобразявайки се с изискванията и начина на живот на собствениците – младо семейство с малко дете, той им предлага едно доста нестандартно и на пръв поглед много смело цветово оформление на пространставата, в което доминира наситеното бордо в комбинация с няколко нюанса на жълто. Много атрактивни са акцентите, постигнати чрез любимия елемент на архитекта – райето. Тук то е на редуващи се хоризонтални ленти от бордо и черно. Тези акценти той е използвал в антрето, приобщено към дневната, и в коридора, отвеждащ към детската, спалнята и банята.

разпределение
Жилището се състои от дневна, детска стая, спалня и санитарни помещения. Дневната, като в повечето съвременни домове, е едно напълно отворено пространство, съчетаващо кухня, трапезария и хол. Към дневната е приобщено и антрето. В него е разположен вграден гардероб с огледални врати, които оптически разширяват пространството. За разлика от цветните стени и тавани, мебелировката е в бяло, алуминий, инокс и стъкло. Всички мебели са български и са закупени от фирма Зара – Пловдив. Другото, което придава на обстановката индивидуален облик, са щорите от Арексим изработени от американско палмово дърво.

разделение без стени
Отделните зони в дневната, освен чрез окачените тавани, са маркирани и чрез различни подови настилки. Антрето и кухнята са с теракота. Трапезарната част и холът – с ламинат. Четирите зони са допълнително разделени с един декоративен акцент – улеи в пода, широки около 30 см. Посипан е пясък, а върху него са аранжирани бамбукови клони и листа. Всичко това е покрито с прозрачно стъкло.