Металното превъплъщение на руския апартамент

1051

metalМосква има сърце от метал – необикновено, вълнуващо, уникално. Този апартамент в центъра на руската столица е по проект на Пьотр Костелов и залага на метала като основен елемент, като визията му успешно създава интериорен еквивалент на типичния хеви-метал фен – бунтар, директен, често неразбран…

антидот
Преди реконструкцията си, апартаментът е типичен малък московски дом. Металната конструкция го освобождава от излишната декорация и създава няколко самостоятелни помещения – просторна дневна, спалня, кабинет, библиотека, дрешници, кухня и две бани. Всички стаи в апартамента са организирани в рамките на 86 кв.м. Това налага спалнята и кухнята да се намалят в полза на новосъздадената дневна. Там hi-tech системите се сливат с индустриалното усещане на метала.

custom-made
Дизайнерът избира да остави метала суров, без декоративни елементи. Единственото покритие е лак против ръжда. Специфичната цветова гама и цялостната идея за металния апартамент налагат повечето мебели да се изработят специално за този интериор. Впечатление прави, че Пьотр предпочита да „укроти“ масивността на метала с маси и панели от стъкло. Непосредствено до гостната се намира кабинетът, който служи и като стая за бизнес срещи.

скрито значение
„Трябваше ни допълнително складово пространство, затова сниших високите тавани и инсталирах система от стоманени тръби. Тя позволи да добавим вградени шкафове“, разказва дизайнерът. Това е ясно видимо в кухнята и в библиотеката. Освен полиците от споен метал, впечатление там прави и настолната маса Fassina Tolomeo на Микеле Де Луки и Джанкарло Фасина за Artemide. Индустриализмът достига своя връх в спалнята и прилежащата й баня. Металната рамка на леглото е неполирана, а вратата към външния свят напомня врата на гараж. Банята е с гола тухлена стена, а тръбите са изцяло видими.