Пентхаус в Далас между четири награди Прицкер

1162

oneartsplazaСградата за симфонични концерти Meyerson на И. М. Пей, Центърът Nasher на Ренцо Пиано, операта Winspear на сър Норман Фостър, театърът Wyly на Рем Кооулхас… това не е просто списък от сгради, създадени от носители на престижната награда Прицкер. Така изглежда Arts District в Далас, Тексас – нещо като еквивалент на “улицата на театрите” у нас, само че тук звездата на сцената е архитектурата. А покрай големите звезди останалите актьори като че ли бледнеят. Тази реалност прави амбициозния проект на MorrisonSeifertMurphy – One Arts Plaza, забележителен, дори само защото архитектите се наемат да строят в квартал, издигнат от лауреати на Прицкер. Но достойнствата на апартамента далеч не се изчерпват с това – тузарски интериор, който обаче позволява на заобикалящата уникална среда да изпъкне, оригинални решения, които обаче оставят място за артистичността на клиента.. и още!

предистория
One Arts Plaza е сграда от смесен тип на 24 етажа, висока 101 м. и с площ 39,000 кв.м, в която се помещават офиси, ресторанти, 3,000 кв.м търговска площ, 60 апартамента и подземен паркинг. Самата архитектурна фирма разполага офиса си на 13-я етаж на сградата. “Вярвам, че дизайнът трябва да е ясен, но неутрален, така че собствениците да могат да го обогатят с мебели и изкуство по избор. Този лофт е идеален пример за това”, обобщава арх. Лайънъл Морисън.

penthouse iq
Жилището се намира на последния 24-и етаж на сградата и благодарение на “умното” разположение на зоните около стъклените стени, улавя неповторимата атмосфера на „района на изкуствата”. Интериорът е условно разделен от входния коридор – от едната страна са кухнята, дневната и трапезарията, а от другата – складово пространство, останалата част от дневната зона, двете спални (главната и тази за гости), дрешника и прилежащите бани.

в името на изкуството
Коридорът, който разделя условно дневната зона служи за изложбена площ за картините на собствениците. Дневната и трапезарията са разположени в общ салон. Сред обзавеждането впечатляват диванът и столовете Barcelona на Мис ван дер Рое за Knoll. Креслата на Льо Корбюзие за Knoll са заявка за висока класа, а използваните за кухнята гранит и мрамор добавят тежкарски лукс. Просторната тераса на отсрещната страна преминава по цялата фасада и свързва кухнята и дневната. Там е обособен и кът за релакс с вградена камина. Срещу пентхауса се намира главната спалня, решена в сиво-бялата гама. Централна роля е отредена на гледката и колекцията от картини на собствениците.