Реновация в бяло

614

vintageВ следващите редове ще ви представим реновация на апартамент в центъра на София. Сграда в която се намира е построена през 1936 г., близо да малките “пет кьошета”. Такъв тип реконструкции са типични за старите сгради в центъра на столицата. Това обаче е уникален проект реализиран от L6 Studio в и бял, минималистичен стил. Общата площ на апартамента не е много голяма – около 100 кв.м., включващи две спални, две бани, трапезария, кухня и баня. Реализиран е през февруари 2009 г. Характеризира се с високи тавани и отворени пространства. Най-особено при жилището е, че то е затворено между съседните сгради и не е било добре естествено осветено, като това е продиктувало и желанието на собственичката да бъде решен абсолютно в бял цвят.

клиентът
Клиентката – англичанка е държала на бялата естетика, много популярна в родината й. Всички елементи и предмети, запазени от старото жилище са в реалния си, антикварен цвят, докато всичко ново, което е използвано е било в бяло. Клиентката е желаела запазване на атмосферата на старо жилище, но посредством смесване на предмети от различни епохи и арт обекти. Резултатът на пълното й доверие към архитектурния екип е близък до истинска арт-инсталация. Никога не сме чували толкова много пъти думата “Благодаря!”. Хареса ми разликата между англиските клиенти и тези от България”, показва възторга от работата си с клиентите Ивайло Захариев от L6 Studio. Всичко е бяло – стените, таваните, избелените подове, новите мебели. Остават „реални“ само антиките (принадлежали на жилището или купени second hand) и артът – картини, постери, тапет. Дограмите, вратите, настилките и корнизите са запазени – фон от едно отминало, но не забравено, градско обитаване.

реконструкция
Дизайнерите от L6 Studio са имали минимални намеси в архитектурата на жилището. Премахната е вратата от централния вестибюл, което е отворило пространството към дневната. Така влизайки в жилището, човек първо попада в кухнята, а с премахването на вратата, помещението се обединява естествено с трапезарията. Към дневната пък се преминава през заоблен портал, който е съществувал още в стария апартамент. За да се стигне до наличие на прозорец в банята се е наложило да бъдат премахнати няколко малки стени.

трудностите
Трудностите при реализацията на интериора са били свързани предимно с желанието да се избели пода, както и да се създаде една бяла и чиста среда за всичко останало, за да се получи усещането по-скоро за арт-инсталация. Една бяла среда, в която да бъдат разположени всички антиквартни мебели и изкуство; среда, в която мебелите са всъщност събитието. Точно този факт, кара дизайнерите да се чувстват и най-доволни от свършената работа. Паркетите са запазени от старото жилище, като те са били няколко типа, тъй като е имало слугински и господарски помещения. Това е наложило използването на нова технология за да може да се получи качествено избелване във всички зони.

бихме променили…
Интериорът е реализиран в началото на кризата и предвиденият бюджет е бил редуциран с около 30% заради поевтиняването на британската лира спрямо еврото. Ние започнахме с по-голям замах и накрая трябваше да влезем в ИКЕА за да купим последните мебели. Ако има нещо, което бихме искали да променим, то това е, че бихме искали да купим по-скъпи мебели”, не крие разочарованието си от финансовата криза Иво Захариев. Въпреки че според него това не е успяло да развали основната идея и визия на интериора.

светлина без “лунички” по тавана…
Съзнателно е избегнато класическото за повечето български жилища осветление на тавана с “лунички”. Естествено, то не би подхождало на един толкова стар апартамент с корнизи и високи тавани, аргументират се дизайнерите. Те са търсели максималното запазване на средата – оставени са чугунените радиатори, добавени са подови первази и допълнителни корнизи – предимно неща, които да поддържат старата естетика. Реставрирани са дограмите и вратите. Таваните и стените за завършени с латекс. Характерен акцент за много финните екранни щори, чиято функция е да скриват околните сгради, като същевременно допускат достатъчно много светлина. Те остават спуснати почти през целия ден.

антики навсякъде
Започваме от дневната. Мазето е било мястото, от където е измъкнат аптекарския шкаф за да бъде реставриран поставен под репродукциите на Анди Урхол. Антики в същото помещение са двойката кресла и масивният сандък. От ИКЕА са само килимът и диванът. Трапезарията също е изпълнена със старинни мебели – изключително тежката разтегаема маса е от Будапеща, покрита е с мед в долната си част. Полилеят над нея пък е от Виена. Столовете, включително с дамаските върху тях са от началото на миналия век. Впечатление прави и картината, която е отнела на собственичката точно половин час време за да изглежда по този начин. По проект на L6 Studio е изпълнението на кухнята, които са се спряли на плот от технически камък. Ако абсорбаторът ви се струва малко дълъг, не се лъжете – всъщност това е най-дългият предлаган на пазара в България. Резонът е височината на тавана в кухненското помещение – 3,20 м. Паното на стената е дело на Мина Анхела Игнатова. Реликвата в спалнята пък е гардеробът, останалите мебели в обзавеждането са отново от ИКЕА. В банята е използван варовик и гранитогрес.

стил
Като тип това жилище е доста близко до жилището на самият дизайнер – с много винтидж елементи. За иво това е единственият начин човек да се изрази, защото той събира през целия си живот различни вещи и не може жилището да отговаря само на определен период или година от живота му.