Съвременна еко архитектура

1449

This and the next are niceКогато мой колега откри този проект в интернет, цялата редакция се събра да гледа с удивление страхотната архитектура. Първият въпрос на всички беше “Къде е тази къща?”, а ответната реакция на факта, че се намира край Варна беше “Наистина?! В България?!”… Истински странно е как всички ние, макар и да работим в специализирано издание, не сме свикнали да асоциираме частните проекти у нас с интригуваща архитектура. Дали вината е в нас или просто подобни проекти са наистина рядкост, е въпрос на мнение. Важното е, че тази къща, създадена от арх. Борислав Игнатов извади на дневен ред нещо, за което мислим постоянно, но рядко говорим – що е то съвременна еко архитектура и има ли почва у нас… Отговорът ще намерите малко по-долу.

background
Студио Ignatov Architects е създаденo от арх. Борислав Игнатов през 2004 г. в Ню Йорк, има офиси в Манхатън и… Варна. Арх. Игнатов е завършил УАСГ София и Колумбийския Университет в Ню Йорк, работил е за няколко от най-реномираните архитектурни фирми в света като Perkins+Will Architects и е лицензиран архитект в САЩ и България. Може би на този микс дължим нетипичния подход към проектите, които има това студио. Един от тях е финансираната от известния поддръжник на изкуствата и успешен бизнесмен Георги Бонин концепция за Дървообразното жилище (Home Tree) – “опит за създаване на съвременна, приспособима и природосъобразна извънградска жилищна архитектура”.

Дървообразното жилище е свободностояща архитектура, вдъхновена от самите дървета. Освен от обичайното за един дом, всяко подобно жилище се състои от три основни съставни части по подобие на дърво: богато озеленена интериорна градина (корона), централна конзолна конструкция (ствол и клони), геосондажи с термопомпа (корени).  Всички подсистеми в къщата работят подобно на физическия прототип на дървото: остъклените фасади и слънчевите панели оползотворяват слънчевата светлина, обърнатият покрив събира и отвежда дъждовната вода за напояване, многослойната облицовка топлоизолира и предпазва от влага, вертикалното ядро укрепва сградата и служи за трасе на всички комуникации и инсталации. Изграждането и поддръжката на къщата изискват минимални материали и енергия, а потреблението се базира на използването на собствени възобновяеми енергийни източници и рециклиране на битовите отпадъци и води. В резултат на това, вложените екосъобразни инвестиции са със срок на възвращаемост до 10 години.

умен дизайн
Съвсем според природосъобразните принципи, застъпени на запад, при построяването на конкретната еднофамилна къща, всички съществуващи дървета са запазени и повърхността на терена е възстановена към първоначалното й състояние. Самата сграда е разположена на стръмен терен с наклон на изток, на който се е намирала локална кариера за пясък. Триетажна е, има централно стълбище и асансьор достъпен за инвалиди. На най-долното ниво се намират трапезария, кухня, три спални, три бани и скалдови помещения.

Всекидневната, библиотеката, кабинетът, главната спалня с баня, са разположени на на междинното ниво. На най-горното ниво се намират голяма интериорна градина, баня, скалдови и технически помещения. Още от входа прави впечатление, че в интериора се залага предимно на налични в местността материали като бетон, дърво и камък. Сред цветовете преобладават естествени тонове като кафяво и сиво. Достъпът на естествена светлина в трапезарията е осигурен от големите прозорци и вътрешния двор с басейн, които насочват слънчевите лъчи навътре. За изработката на всичко, архитектите залагат на местна работна ръка и пороизводители.

Мебелите са изцяло по дизайн на студио Ignatov Architects, а техни производители са предимно компании от окръга. Масите в трапезарията и осветителните тела са изпълнени съответно от Стефко 2002 ООД и Хитпроект ЕООД. Кухненските шкафове също са дело на местен производител – варненецът Трифон Йовчев. Използването на подобни решения за обзавеждането прави възможно средствата да се съсредоточат в уникални решения като топлоизолираното остъкляване, геотермалните сонди и площното подово отопление.

начин на живот
Архитектите избират горската панорама на изток и юг за основна за ориентацията на къщата и поставят там дневната и кабинета. Ненатрапчивото вградено обзавеждане и енергоспестяващите осветителни тела са неразделна част от цялостния дизайн и идея за минимализъм. И тук, с изключение на мебелите за сядане, които са от серията Couvert на Jens+Laub за COR, цялото обзавеждане е изработено по поръчка от местни български изпълнители. В дневната е ясно видима и конструкцията на къщата – монолитна, стоманобетонова с фасадни носещи рамки без междинни колони. Тя е основен архитектурен елемент, който осигурява максимална прозрачност и гъвкавост при планирането на помещенията. На същото ниво, без преграда помежду им, се намира и кабинетът.

Хубавото в дизайна на тази прородосъобразна къща е, че по-голямата част от помещенията са разположени под вътрешната градина и са с минимални топлинни загуби заради нейния изолиращ ефект. Допълнителната енергия, необходима за отопление и охлаждане на дома в екстремни условия се доставя чрез топлообмен със земята през шест 100-метрови геотермални сонди. Подобно на корените на дърво, но със затворен кръг на циркулация, сондите дълбочинно извличат или отдават топлината в зависимост от сезона. През пролетта и есента, извлечената от земята температура е достатъчна за покриване на битовите нужди. През лятото и зимата получената енергия допълнително се трансформира от високоефективна термопомпа и се разпределя по всички нива чрез подовото отопление и вградените конвектори.

малко геометрия

Ако има нещо, което доминира главната спалня на дома, то това определено е необикновения и асиметричен дизайн на леглото. Неговите остри ъгли до голяма степен допълват и преповтарят визията на интригуващата фасада. Леглото е свободностоящо, а в задната му табла са вградени нощни шкафчета. Както всички мебели от бял лак, и леглото е по дизайн на Ignatov Architects и е изпълнено от Everything but the box АД, Варна. За разлика от футуристичната визия на леглото, гардеробът е напълно традиционен и изработен от орех.

Главната спалня е единствената от четирите в дома, разположена на второто ниво. Към нея има прилежаща баня с душ кабина и вана. Прави впечатление, че с цел оптимално използване на природните ресурси, дори душ кабината разполага с прозорец. Така се осигурява естествено осветление и по-добра вентилация. Самото разположение на къщата блокира нежеланата намеса в личното пространство и позволява наличието на подобни прозорци дори на подобни места. В слуая банята гледа на север, където е Варненското езеро.

енергийно-ефективна

Няма как да подминем и едно от най-интересните решения в дома – факта, че може да паркирате колата си над дневната. Това се случва благодарение на постепенно издигащата се алея, започваща от задния двор. Гледайки стените от естествен камък, обърнатия навътре остъклен скатен покрив и стратегически разположените прозорци, няма как да не се сетим и за някой от специалните еко решения на архитектите.

Енергоефективността на сградата се допълва от голям слънчев колектор с вакуумни тръби, доставящ цялата необходима битова гореща вода. Обърнатият навътре остъклен скатен покрив събира и отвежда дъждовната вода в резервоар за поливане. Всички битови води се рециклират през тристепенна биопречиствателна станция която ги превръща в био-компост за торене и вода за поливане. Уредите и осветлението също са енергийно ефективни.