Семеен дом в Испания с интересна архитектура

792

Exterior casa Parron OrtizВъзхитително е, когато хората не губят себе си с годините, не спират да мечтаят и да се забавляват. Типичен пример са арх. Франсиско Парон-Ортис и съпругата му – Исабел. Те искат в новия им дом да има пространство, където да гостуват децата им, място за игри и забавления за тях и техните внуци. Сред приоритетите им е и да поберат в новия си дом всички книги, които са натрупали през годините преподаване. “Фактът, че сред водещите елементи на къщата са книгите и любовта ни към четенето, предопредели конструкцията. Искахме да създадем една “кутия светлина”…, разказва арх. Парон-Ортис. Да видим как се е справил!

и заживели щастливо…

Това не е краят на приказката, а нейното начало. Една от главните цели на Франсиско е къщата да е “с прости и естествени форми” и да бъде място, “където да живеят щастливо”. Теренът е ограден, а в центъра му се намира основната конструкция от две по-високи постройки, разположени под формата на Т и две по-ниски – от двете страни на основата. В същата част се намира и гаражът. На покрива са поставени оберлихти, които да доставят нужната светлина, инсталирани са и соларни панели. Интересна е  малката асиметрична пристройка към библиотеката, в която е поставен допълнителен прозорец.

цената няма значение

При един по внимателен поглед, освен ослепително бялата фасада от бетон, впечатление прави и фактът, че за подовото покритие на двора, архитектите избират плочи от мрамор. Там се намира басейнът, изграден от лят бетон и теракотено покритие. Той е снабден с душове и вградено подово осветление. До входната врата е организиран малък кът с маса и няколко стола Panton Chair. Ако надникнем през прозореца на дневната, няма как да игнорираме уникалната колекция мебели, разположени там, сред които ни радват цветните детски столчета на Ееро Аарнио – Pony за Adelta и Puppy за Magis… Но, стига сме надничали! Да влезем в дома на архитекта!

семейни сюжети

Трудно се намират интериори, в които личният почерк съжителства така хармонично с дизайнерските мебели. Можем да си представим как арх. Парон-Ортиз се е разположил на стола с отоманка на Чарлз и Рей Имс за Vitra, непосредствено до архитектурните скици, поставени в рамка, подобно на картина. Срещу него – в люлеещия се стол RAR на Чарлз и Рей Имс може да поседне неговата съпруга и заедно да наблюдават как внуците си играят с колички на пода от бял мрамор… На заден план е разположена трапезарната маса Hans J Wegner Dining Table, с атрактивна метална основа и плот от бял дъб и идеално подхождащите й столове CH 24, познати още като Wishbone, по дизайн на Ханс Вегнер. На стената са инсталирани плъзгащи панели, зад които се крие допълнително складово пространство. Плъзгащите стъклени врати и коридорът в дъното водят до двора.

композиция

Мецанинът точно над трапезарната зона е отделен чрез панели от заздравено стъкло. Зад тях се откриват стените, отрупани с книги и един цветен акцент – столчето за деца Puppy, по дизайн на Ееро Аарнио за Magis. Така децата могат да се забавляват, докато баба и дядо четат… Ако се върнем на първо ниво – не очаквайте да намерите плазмен телевизор срещу белия диван. Ако сте си го помислили, явно не сте опознали семейство Парон-Ортис. От отсрещната страна се намира изцяло остъклена стена, която открива пряк поглед към басейна. Там е разположена и лежанката LC4 на Льо Корбюзие за Cassina. В близост се намира и пианото от махагон.

висока стойност

На пръв поглед стълбите към второто ниво не предизвикват особен интерес, но само на пръв поглед… Когато вникнем в детайлите ще видим, че те не са закрепени към перилата, а към стената. Изработени са от дърво и са покрити с боя, наподобяваща ръждив метал. Перилата са от стомана. Те водят към множеството вградени в стената рафтове и модулните библиотеки… Скрити зад бетонната стена, на второто ниво се намират всички спални и бани. Едно от най-интересните пространства е кабинетът, в който се намира автентичната пишеща машина Hispano-Olivetti и неизменните плъзгащи панели на стената, зад които се крие допълнително складово пространство… Именно кабинетът с крие зад атрактивната асиметрична пристройка, която забелязахме на фасадата от страната на двора.