Сглобяеми къщи от A-cero

1702

prefabПроблемите в жилищното строителство ги имаше и преди кризата, и не само у нас. Вярно, кривите стени и ексцентричните разноцветни фасади по всяка вероятност са си роден патент, но несъответствие в стандартите и качеството съществуват и на Запад. Една от причините е недостиг на квалифицирана работна ръка, тъй като изливането на бетон на място налага сложна зависимост между отделните етапи от процеса. Резултатът е повишаване на разходите и забавяне. Решението – завръщане на панелките. Новото предложение за модулни жилищни сгради на архитектурното студио A-cero е модерна интерпретация на старата соц идея, но от такъв дом надали би се оплакал и най-заклетия индивидуалист. С въвеждането на сглобяеми къщи, чиито елементи могат да бъдат добавяни или заменяни без това да променя останалата част от структурата, се постигат едновременно по-голямо разнообразие и по-ниска цена.

елитарно за масите
Водещият архитект на студиото, Хоакин Торез, влиза в ролята на архитектурен Хенри Форд и се възползва от предимствата на конвейерното производство – “Когато модулите се правят във фабрика и се сглобяват на място, процесът отнема по-малко време, наемат се тесни специалисти, качествето е по-добро, цената е по-приемлива. Изобщо не може да се сравнява с традиционното строителство, където е нужен непрекъснат контрол в началната фаза на проектирането, всичко трябва да е предварително ясно и място за импровизация няма,” обяснява Торез. “Освен това така се отваря възможност за качествена архитектура, която не е насочена само и единствено към елита.” Това явно е и основната разлика в концепцията на къщите на A-cero и наскоро завършената Libeskind Villa.

пълен комплект
Първоначално A-cero представят два модела къщи – с две и три спални, като окончателната им цена се изчислява накрая в зависимост от конкретните параметри и индивдуализацията. За демонстрация са построени две пилотни къщи, а едновременно се разработват и няколко поръчки. Поредната екстра е възможността да получите къщата изцяло обзаведена. От студиото сравняват тази услуга със закупуването на яхта, а на нас продължава да ни напомня на панелките от близкото минало. В случая обаче къща на 82 кв.м ще ви струва 69 000 евро, а с обзавеждането – за 85 000 евро. “Системата не е предназначена ексклузивно за жилищни проекти, може да се приложи и при друг тип сгради – училища, офиси, старчески домове или общежития,” казва Торез.