Шик по френски само на 50 квадрата

1264

smallКогато липсата на пари и пространство спрат да бъдат оправдание, идва ред на добрите архитектурни решения. Често тогава архитектите успяват да бъдат едновременно уникални, интересни и функционални. Случаят с този проект на студио ECDМ e точно такъв… Кога ли ще видим подобни решения и от нашите “големи” архитекти в областта на интериорния дизайн? И то на 50 кв.м…

неловко пространство
Оригиналната организация на пространствата в апартамента с романтично име Валентин е меко казано нефункционална. Височината на тавана е по-голяма над главното помещение на дома – точно 3,70 м. Това би било положително, ако “неловкият” мецанин не стесняваше пространството дотолкова, че да няма място човек да застане изправен… Като допълнение пространствата са отделени с нелепа стена. За да достигнете вратичката и да преминете от стая в стая, трябва буквално да се проврете между носещата стена и конструкцията на мецанина…

спалнята
Клиентите са си клиенти и винаги искат своето, независимо дали са милионери или обикновени хора. Така че студио ECDM трябва да намери място и да обособи спалнята от останалите помещения. “Всъщност неудобството се превърна в предимство и ние направихме спалнята център на дома”, казват архитектите. Те поставят висящата конструкция в центъра на апартамента. Тя е изработена от метална рамка, облицована с дървени панели. Боядисана е с бяла полиуретанова боя.

без стени
“Кутийката” на спалнята разделя успешно помещенията. Това позволява на архитектите да премахнат неприятната вътрешна стена. Обикновено прикрита, в апартамента Валентин тя е отворена към трапезарията и дори е пригодена да служи за допълнително място, където да поседнат гости.

дневната
Целта на дневната е да бъде максимално мултифункционална и променлива. Тя е осветена от естествената светлина, достигаща през прозореца в единия й край, където е организиран малък кът за релакс. Там откриваме столовете Orgone и Embryo на Марк Нюсън, както и дивана и пуфовете Oblong на Джаспър Морисън за Cappelini. Все пак, собствениците са вложили средства в обзавеждането… По стените са вградени етажерки, а на отсрещната страна на помещението се намират две допълнителни легла или просто още столове – в зависимост от случая. Какво повече може да иска човек от един апартамент?