Склад, превърнат в дом

1167

mramorДа превърнеш двуетажен бетонен склад в модерен, елегантен дом за младо семейство? Няма проблем. Поне за Fougeron Architecture… Те успяват да организират дневната, кухнята, трапезарията, детската и спалните на две нива, като взимат предвид и екологичността на сградата. Инсталирано е лъчисто подово отопление за по-голяма енергийна ефективност, запазени са стъклените врати и панели, които улесняват достъпа на естествена светлина и топлина, както и вентилацията. Покривната конструкция е от дървото Ипе, известно със своята естествена устойчивост и дълъг живот, а всички бои са без съдържание на формалдехид и не отделят вредни изпарения.

верни на урбанизма
На първо ниво са разположени детската стая, дневната зона, кухнята и трапезарията. Архитектите решават да останат верни на природата на сградата и да запазят стоманените рамки на стъклата, които да засилят усещането за урбанизъм. По желание на клиентите, детската стая е обособена със стъклени стени. Тя е и първото помещение, видимо от вътрешния вход.

image-making
Просторната дневна се радва на обилна естествена светлина, благодарение на големия оберлихт. За да смекчат “суровия вид” на пода от шлайфан бетон, стълбището от опушена стомана и стените от лят бетон, архитектите поставят в интериора мебели в меки и топли цветове. На преден план е класиката Barcelona Chair на Мис ван дер Рое за Knoll, а на втори план впечатлява Womb Chair на Ееро Сааринен за Knoll в червено. Никой не остава безразличен и към хипнотичното цветно пано на стената…

стълбите
Колкото и естествено да изглеждат в обстановката, стоманените стълби всъщност са изработени специално от архитектите за случая, a не са част от оригиналната сграда. До тях стратегически е разположена лежанката Barcelona на Мис ван дер Рое за Knoll.

интериорна алхимия
В кухненската зона преобладават белият мрамор и студените детайли от стомана. И тук индустриализмът е смекчен от декоративните елементи и мебелите. Фината мрежа от стомана на бар столовете Bertoia на Хари Бертоя за Knoll прекрасно балансира с масивния мраморен плот.

има ли места?
Ако сте се чудили дали е предвидено място за гости, решили да похапнат у младото семейство, отговорът е да. Има допълнителна трапезария с 8 стола PK11 на Kjærholm Production, разположена до прозореца и огрявана от лампата Arco на Акиле и Пиер Джакомо Кастильони за Flos.

пентхаусът
Главната спалня и банята са обособени почти самостоятелно, подобно на пентхаус на горното ниво на апартамента. Свързани са с покрива и вътрешния двор. По желание на собствениците стените са от стъкло и не оставят място за дискретност…