Studio Lago пишат беззаконието на еклектиката

1303

Сред стандартната полемика при реализирането на интериорни проекти у нас, любим въпрос е кой има последната дума – клиентът инвеститор или архитектурното студио. Обичайният сценарий включва ограничения в бюджета и компромиси, които в крайна сметка взимат своето от иначе гениалната архитектурна концепция. В такава среда се радваме, че виреят и студия като Lago, чиито проекти, независимо за какъв размер помещение и бюджет става въпрос, демонстрират интригуваща цялостна визия.

Те не правят компромиси и създават пространства, които има харесват, съобразявайки се, разбира се, с изходните намерения на клиентите и предпочитанията им относно функционалността. В един от новите си проекти, студиото се възползва с готовност от възможностите, които уникалната гледка и високите тавани предоставят, като от себе си добавят особен вид еклектика. Апартаментът се намира на последен етаж, на ул. Джеймс Баучер, в кв. Лозенец, а от прозорците се вижда цяла София. Вълнуващо, особено имайки предвид, че първоначалната ни асоциация с последните етажи със сигурност не включва тавани от близо 3 метра. Архитектите не внасят големи промени в плановото разпределение, от една страна и защото стената в хола е бетонна и няма как да се събори с цел създаване на пространство тип лофт.

ефектът на ефектите

Lago определят стила като еклектика, съчетаваща модерни и класически елементи. “Апартаментът е минималистичен от гледна точка на минималното количество мебели, пространството диша,” коментира Люба Добрева от студиото. Това позволява да се постави акцент върху декорациите без ефектът да е задушаващ. Така например, височината позволява инсталирането на пано с дървена рамка и вграден тапет от Genesis на тавана. Същият елемент е повторен зад дивана в комбинация с дървена ламперия от MDF естествен фурнир, цвят венге.

Тапетите са копринени, с плътност и тежка визия, която придава лек бароков нюанс. Ламперията пък е направена специално за проекта от студиото, заедно с всички поръчкови мебели в апартамента. Диванът е на Alberta Salotti, чиито продукти се предлагат у нас от Selamore. Холната масичка и системата с телевизора са на Lago, също от Selamore, a осветлението навсякъде е от Megalux. В дневната зона са използвани ефектно скрито осветление и вградено такова над телевизора, а тежките барокови полилеи имат по-скоро задачата да допълнят визуалната идентичност на своеобразната еклектика.

естествено превъзходство

Едно от предимствата на апартамента е гледката. Архитектите запазват взаимодействието с нея посредством атрактивни леки пердета, които същевременно допълват ефекта на паната в дневната. Масата и трапезарните столове са на Cattelan от Selamore. Интересно решение е прибирането на окачения таван нагоре в кръглата зона на полилея, което печели височина и стабилност  за интегриране на по-тежък и дълъг модел в дизайна.

разлика

Една от малкото функционални промени в плана е именно при кухнята – преди реновацията на жилището това пространство е отворено, но по желание на клиентите, Lago го затварят с плъзгащи врати на Rimadesio от Selamore. Кухнята e оформена като самостоятелен бокс; моделът е от лакиран MDF на Doimo от Selamore. Материалите навсякъде, включително в кухнята, са естествени – подът е паркет, мебелите са естествен фурнир.

още аксесоари

От трапезарията се влиза направо в родителската спалня с прилежаща баня, която е отделена от детската стая и спалнята за гости посредством коридор. И в тези помещения основната тема – еклектика, залагаща на декоративни акценти, е запазена. В спалнята цветовете са семпли и неутрални, отново е заложено на дървото. Основен акцент е тапетът зад леглото, отново от Genesis. Обсипан със ситни камъчета, той придава текстура и плътност на визията. Самата спалня е модел на Doimo от Selamore. В детската стая са подбрани по-ярки цветове, предимно тюркоазено. За по-разчупена атмосфера, архитектите добавят фототапет и атрактивни изрязани елементи в окачения таван.