Триетажна къща, превърната в апартамент

1243

trietajna„Не съм толкова богат, колкото си мислят хората!“, казва Рики Кениг, собственик на американската верига от 46 магазина Ricky’s, наречени от Vogue „рай за пристрастените към козметиката“. Години наред той плаща наем от $ 7200 на месец за апартамента си в луксозния нюйоркски квартал TriBeCa. Уморен от това, Рики си купува къща от 1899 г. в Бруклин за $ 1.3 млн. и дава допълнителен милион, за да я реновира. За година и половина, Slade Architects успяват да направят „3 в 1“ и да слеят трите нефункционални апартамента в модерно жилище. Доволен ли е Рики Кениг? „Разходите ми са двойни! Дължа пари на брат ми Тод, който е мой съдружник, както и на строителната компания, на която плащам разсрочено…“, казва той. Въпреки това, новото жилище толкова харесва на Рики Кениг, че той разширява веригата си магазини в Бруклин. Явно качествената архитектура все пак е добра за бизнеса…
четворна организация
Пространствата на всяко ниво са организирани индивидуално. В мазето е парти зоната с няколко дивана и билярдна маса. Приземният етаж наподобява лофт – разполага с дневна, кухня и тераса. Трето ниво е посветено на двете дъщери на Рики – Макс и Дилън. Там са детските стаи с място за учене и релакс, както и прилежаща баня. Четвъртият етаж е „ергенското убежище“ на Рики.
собствен почерк
Може ли да игнорирате пред какво е разположено удобното кресло с отоманка Eames Lounge за Vitra?! Странната композиция всъщност е спомен от едно от бизнес пътуванията на Рики Кениг в Китай. Оттам той взима 96 медни калъпа за направата на глави на витринни манекени и решава да ги сложи в дневната си. Дали децата ще ги украсят за предстоящия Хелоуин? „Достатъчно са си страшни и така“, заявява Дилън.
откритие
Когато помещението се „разгръща“, забелязваме, че това е дневната зона. Централно място в нея заема диванът On the Rocks на Франческо Бинфаре за Edra в синьо. До него, с пода от естествен паркет хармонира атрактивният пуф и помощна масичка Hula на Едуард Барбър и Джей Осгърби за Cappellini. Вграденото осветление в стаята е разположено така, че да наподобява естествения поток на светлината, навлизаща от двата прозореца в единия край на стаята.
стъпка по стъпка
Архитектите наричат стълбището от солидно дъбово дърво „гръбнака на дома“. То преминава по цялата височина на къщата от мазето до последния етаж. Отделено е с плъзгащи се стъклени врати. На покрива, точно над него, е поставен нов оберлихт. Заради отвора около стълбището, светлината му достига до всеки етаж. Любопитен елемент е и стената зад стъпалата. Тя е изработена от опушена стомана и също преминава по цялата дължина на къщата. Там чрез магнитчета собствениците могат да подредят каквато си пожелаят композиция. В случая, изборът им се спира на семейни снимки.
кухня в стил nightclub
Преобладаващите цветове в кухнята са черно и сребърно – нещо обичайно, но за нощните клубове. Шкафчетата са от черен гранит. Вратичките на по-високите са покрити с дебел 1.8 см лист от алуминий със специално изрязани овали, през които виждаме какво е подредено по рафтовете… Специалната техника на изрязване чрез водна струя създава оптическата илюзия, че листът е изпъкнал или извит, но той всъщност е напълно плосък. В кухнята намира място и колекцията томове избрана архитектура Domus 1928-1999. Заради цветния си и атрактивен дизайн, те са не само интересно четиво, а и в чудесен декоративен акцент.
шопинг мания!
„За да знаеш какво иска да купи клиентът, трябва да си такъв. Не става, ако просто седиш в офиса!“, казва Рики Кениг. Може би това обяснява „експозицията“ от над 100 чифта маратонки срещу стълбището в личната му спалнята. Зад „дисплея“ се намират галериите на огромната гардеробна, в дъното на която е офис пространството.
bedtime
Рафтовете с дрехи „завземат“ и стената непосредствено до леглото. В стаята естествената светлина навлиза свободно през големите прозорци. Истински интересното решение е плъзгащият се панел от опушено огледално стъкло, разположен точно срещу леглото. Каквото и да си мислите, то не е просто за ефект – зад него е „скрита“ банята.