Ултрамодерна неокласика

1140

moderen-neoklasikaКогато видяхме първоначалния 3D-проект на Йоана Кончарска и Бойка Николова от Findesign за този апартамент, само чакахме мига, в който той да стане и реалност, за да ви го покажем. Ето, че се случи. В този проект няма разлика между 3D-тата и крайната реализация, повярвайте ни, направо е трудно да се направи такава между двете. Спокойно можехме да си спестим снимките и да ви пуснем визуализациите. Защо нещата са се получили толкова добре? При проектирането и реализацията и двете страни – дизайнери и клиенти – са били на едно мнение, което е довело до липсата на каквито и да е затруднения в процесите.

Почти не е имало компромиси и от двете страни, а когато клиент и дизайнер са в хармония, много добре знаем, че спънките са малко и всичко става бързо и точно. Случаят с конкретния апартамент е точно такъв, но нека поработим и малко с фактите – площта му е 160 кв.м., разположен е в нова и моредна жилищна кооперация в столичния квартал Витоша. Разпределението му включва антре, дневно помощение, обединено с кухнята и трапезарията, спалня, баня с тоалетна и дрешник. Има и два балкона – по-големият е запазен отворен, за да служи като лятна градина, като подовото му покритие е от тиково дърво, докато по-малкият е затворен със стъкло и превърнат в зимна такава.

Доколкото разбрахме от самите дизайнери, единственото нещо, което липсва от първоначалния проект е едно декоративно перде в хола и картина зад дивана. Поправимо е и се преживява някак на фона на всичко добро, което присъства. С преминаването през всяко едно от помещенията, всичко, което се разкриваше пред очите ни беше красиво. Май когато си вътре в 3D-то и си част от него, чувството е съвсем различно, действителността е някакси по-хубава, да.

enter

Влизали ли сте някога в театър, знаете ли как изглеждат декорите му отвътре? Е, сигурно да, но това все не е театър, а частно жилище, въпреки че доста прилича, заради пищното си и луксозно обзавеждане. Входът на “театъра” и достъпът до различните му помещения са строго пазени от италианските врати Dierre, които достигат до самия таван. Влизайки в антрето, цялото обзавеждане е от San Giacomo – гардероб с плъзгащи се врати от стъкло и с флорални мотиви, както и две огледала с рамка от лак черен гланц.

фенси в дневна

За да се получи настоящата визия на апартамента, в началото се е наложила още една реконструкция – коридорът е приобщен към голямото дневно пространство с премахването на вратата между тях.Звученето в дневната е доста графично с използването на предимно черно-бялата гама.Бели са дори подовите настилки в цялото жилище като са използвани естествени паркети от VSL – дъб с бял титанов байц. За стените и тавана изборът е паднал на декоративните мазилки в графит, бяло и сребро с металикови отблясъци на Oikos. В дневната сериозно присъствие заявяват двата бели дивана Opera от естествена кожа (като единият е съвсем малко по-голям от другия), покрити от възглавници от super lux кожа в черен лак и разположени върху черен, рошав, над 3-метров килим India, всичко от Fendi.

От Bonaldo идват масата Lux с плот от стъкло и крака от хром и масата за кафе Exell в ъгъла между двата дивана – с плот от стъкло черна перла и хромирани крака. Стенната композиция TV Plasma и библиотеката Prince са от Athmosphera Италия, като мебелите са от MDF с бяло лаково покритие (всичко до тук от STOL). Осветлението e изпълнено изцяло с полилеите Faisal на Wolf (от Ambiente). Изглеждат като замръзнали във времето и пространството капки дъжд, а над трапезарната масата единият от тях сякаш е успял да раздупчи металната купа върху нея, преди да “замръзне”. Жесток ефект! Купата, както и останалите аксесоарите в апартамента са от BoConcept и STOL.

трапезария и кухня

Много светла и изцяло в бял цвят, кухнята е по дизайн на Findesign и е произведена от столичната компания Лина-М. Само плотът е черен и е от изкуствен камък SKV. Всичките електроуреди в нея са от Siemens, с изключение на аспираторът и мивката – Faber. Осветлението в кухнята е от Fabian. Трапезарната маса е Lignotto на Bonaldo като плотът и е от стъкло черна перла и основа от гланц инокс. Трапезарните столове Ivana са отново на компанията – тапицирани са с бяла кожа Capri, краката са хром (от STOL).

starc(k) и cavalli в спалнята

Като във Версай! Това е първата асоциация, която идва на човек, когато погледне в спалнята. Приглушена светлина, изобилие от плюш и метални отблясъци. Всичко е токова фамозно, че директно може да изгубиш съзнание и да подвиеш крак върху леглото. А леглото… с висока бяла табла е модел Siegfried на Ipe Cavalli е просто фрапиращо, изпълнено с дамаска от плюш Kyoto. Нощните масички от бяло стъкло и хром Camelot от двете му страни, свещникът Visionnaire Atlas в дъното, както и конзолата с 6 чекмеджета от бяло стъкло Gretel, идват отново от италианската Ipe Cavalli (от STOL).

Силно излъчване тук дава огледалото Caadre, произведено от Fiam по дизайн на гуруто Филип Старк. Всичките осветителните тела – на тавана, стените и по масичките, са от Sil Lux и серията им Parigi. За визията на стените пък е помислено с дизайнерската серия тапети Pearl на Marburg, по дизайн на Улф Мориц (от ТапетиА). Помитаща визия. За финал, може само да пожелаем и подходящото (липсващо) произведение на изкуството, което собствениците да окичат, за да завършат шедьовъра.