Уникална къща в Монтерей, Мексико

1161

monterei-kashtaКогато говорим за Мексико, често в ума ни изникват образи на Мариачи, именията, познати ни от сериалите, дивата природа и неизменната осанка на Десперадо… Дори когато си архитект в Мексико, не можеш да оставиш всичко това на заден план и да създаваш модернизъм. Доказателство за това е проектът на арх. Алехандро Ерасти в Монтерей – “градът на планините”… Дори да не сте почитател на кафявите и пясъчни тонове, няма как да признаете, че бяла футуристична сграда в стил Заха Хадид би изглеждала доста насилствено на фона на подобен пейзаж.

сеньор Маурер

След автомобилната пътека от черен вулканичен камък, сградата ни посреща с фасада от испански варовик и под от римски травертин. Главният вход всъщност се намира от северната страна на къщата, където е разположена едната градина. Ако тук има нещо с уникална стойност, то това със сигурност е скулптурата The Egg, създадена от Инго Маурер, точно до входа на къщата. Двете врати, всяка от които тежи 2,5 тона, са монтирани в центъра, между две стъклени плоскости. Отварят се чрез електронен механизъм, вграден в дръжките. “Хоризонталните линии на сградата, подсилени от стоманените греди над входа, кореспондират идеално с хоризонталните клони на дърветата наоколо, които почти закриват фасадата”, обяснява архитектът.

отражение

Материалите, както и цветовата гама в интериора са същите, като тези, използвани за екстериора – пясъчни нюанси, подове от травертин и орех, дърво от Юкатан, Мексико и плоскости от неръждаема стомана. Тук обаче архитектите разчитат на себе си, за да впечатлят. Пред очите ни се разкрива внушителен коридор, дълъг 45 м и висок 7 м. По средата му преминава басейнът, дълъг 25 м, разположен успоредно на салонът и библиотеката. Точно над него има ниши в тавана, които завършват със стъклен покрив. “Така собствениците целогодишно се радват на уникалните игри на слънцето и водата”, разказва арх. Ерасти. L-образната форма на къщата, както и изцяло отварящите се плъзгащи прегради между помещенията, правят възможно градината да се вижда от всяка страна на дома.

салонът

Когато говорим за богат мексикански индустриалец, не можем да очакваме той да се задоволи с обикновена дневна – мостчето над басейна води до салонът. Там можем да забележим вграденото в тавана осветление, което “създава интимност”, както и факта, че благодарение на стъклените стени от едната страна, помещението е изцяло открито на юг. От слънцето го пазят специалните навеси от варовик, изградени във фасадата, както и фактът, че стъклата са специални и имат способността да се притъмняват според силата на слънцето. Салонът е 96 м2, а таванът му е на височина  4 м. Стъклените масички и диваните са на Fendi, столовете – от Promemoria, a килимите са дело на китайската компания Tai Ping. Ако картината на футболна тематика ви е впечатлила, препоръчвам ви да опознаете творчеството на нейния автор – един от най-влиятелните художници на Мексико – Анхел Сарага.

книги и технологии

До салонът се намира библиотеката, изцяло покрита с тъмно орехово дърво. Там ще намерите място за игра на шах, бар, както и телевизор, скрит зад плъзгащата се картина над камината. Столовете и диванът отново са на Фенди, килимът е кожен, от каталога на Smania, а бюрото – на американската компания Dakota Jackson. Игралната маса е дело на компанията J. Robert Scott. Към библиотеката има и “медия зона”, организирана пред “скрития” телевизор. Над нея се намира специалната стъклена тераса с профил от стомана, която осигурява достъп до горните полици книги. Столовете там са на Promemoria, а килимът – от Odegard.

южната градина

След края на внушителния коридор на дома ще попаднете в света на южната фасада. Там се намира най-голямата градина. Тя е по-открита към къщата и е мястото на втория басейн, който този път е открит. Заобиколена е от орехови дървета и гледа към планината Сиера  Мадре. Материалите са същите – под от травертин и орехово дърво за платформата, този път в светли тонове.

павилионът

Свързана с южната градина и разположена в най-западната част на терена, се намира една част от къщата, наречена “павилионът”. Тя включва стаите на децата, бани, съблекални, както и идеално екипирана кухня. Близо до нея са разположени сетове от тапицирана ратанова мебел, които при желание се превръщат в идеална трапезария. Покрити са с навес, подобен по конструкция на този над главния вход – испански варовик и напречни летви от неръждаема стомана. Пространството в павилиона може да бъде разделено на 2 чрез плъзгащ се стъклен панел. В близост до нея, собствениците са намерили място и за професионално игрище за футбол.